Antikroppstester på Kistamässan. Foto: SVT

Kostnadsfria antikroppstesterna hos Werlabs slut

Uppdaterad
Publicerad

Efter Region Stockholms apphaveri fick vårdföretaget Werlabs uppdraget att tillhandahålla gratis antikroppstester för covid-19. Detta gjordes på två ställen i Stockholm – på Kistamässan och Stockholm Waterfront. Hos Werlabs är nu de 100 000 upphandlade antikroppstesterna slut och avtalet ska inte förlängas. Istället tar nya privata aktörer över masstestningen.

Vårdföretaget Werlabs ingick i juni ett fyraveckorsavtal med Region Stockholm om 100 000 antikroppstester som skulle tillhandahållas allmänheten kostnadsfritt. Detta som ett komplement till vårdens ordinarie tider, då det visat sig att intresset var stort.

Werlabs, som drog igång med masstestningen i Stockholm den 24 juni, skriver nu på sin hemsida att dessa 100 000 tester är slut. Den som vill göra ett kostnadsfritt antikroppstest hänvisas till 1177.

”Vi är nöjda och mycket stolta över att ha hjälpt Region Stockholm med provtagning under covid-19 pandemin. Givet att Werlabs inte har en förlängning av avtalet med regionen på plats kommer testverksamheten i Region Stockholm hållas öppen till den 20 juli och därefter avvecklas”, skriver Werlabs VD Henrik Forsberg i ett mejl till SVT.

Byter till annan aktör

Inom en vecka kommer alla de kostnadsfria antikroppstesterna istället utföras av Region Stockholm. Kapaciteten har succesivt tagits över av 80 provtagningsenheter på olika platser i Stockholms län, som drivs av företag som Kry, Synlab, Unilabs och Doktor.se.

”Tack vare Region Stockholms egen kapacitet och nya samarbeten med privata provtagande vårdgivare så ökade antalet prover samma vecka och det förväntas öka ytterligare under denna och nästa vecka. Avtalet med Werlabs går ut den 20 juli och då kommer vi att kunna ersätta för den kapaciteten med andra leverantörer”, skriver Claes Ruth, chef för Karolinska Universitetslaboratoriet och ansvarig för provtagningen för covid-19 i Region Stockholm, i ett mejl till SVT.

Den som vill testa sig behöver inte hålla reda på vilka leverantörer som utför testningen utan kan gå in via 1177.se. Där finns listor på de enheter som erbjuder provtagning och där går det att söka efter lediga tider. Tiderna blir hela tiden fler men intresset är mycket stort och vissa provtagningsställen blir fullbokade.

Källa: Region Stockholm

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer