Efter bokningshaveriet: Ingen app för antikroppstester

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Region Stockholms app först blev överbelastad och sedan fick säkerhetsproblem bokar man nu antikroppstester för covid-19 direkt på nätet, utan app. Och alla bokningarna går just nu via privata vårdföretaget Werlabs. På torsdag startar de provtagning i Kistamässan, hör Kicki Kjaergaard på Werlabs berätta mer i videon ovan.

Förra veckan kunde stockholmarna börja boka gratis antikroppstester för att se om man har haft covid-19 via Region Stockholm. Regionens app Alltid öppet som man skulle använda blev mycket snabbt överbelastad och sedan kom det fram att det fanns säkerhetsproblem, så appen stängde helt i helgen.

För tillfället har man nu gjort om rutinerna. Bokningssystemet som lanserades förra veckan som innebar att man kunde boka provtagningstid på olika platser runt om i hela länet är för närvarande inte tillgängligt, skriver Claes Ruth, funktionschef på Karolinska Universitetslaboratoriet till SVT Nyheter Stockholm. Orsaken är att det pågår ett arbete att få fler testtider och förenkla bokningen, enligt Claes Ruth.

Antikroppstester på två platser

Men det går ändå att boka antikroppstest, fast bara på två platser i Stockholms län just nu, i samarbete med vårdföretaget Werlabs.

”Parallellt har vi öppnat ytterligare ett bokningsbart flöde i samarbete med Werlabs. Detta har tillkommit som ett komplement till vårdens ordinarie tider för att öka tillgängligheten”, skriver Claes Ruth.

Det innebär att det kommer att bli möjligt igen att boka antikroppstest på fler platser runtom i länet, men det är oklart när.

”Det kommer alltså att finnas två olika tidskataloger, en för Werlabs tider, och en som rör alla andra provtagningscentraler. Bägge bokningssystemen kommer snart vara öppna och vi kommer arbeta kontinuerligt med att skapa ytterligare tillgänglighet”, skriver Claes Ruth.

För att boka antikroppstest, som läget såg ut under onsdagen, går man via 1177.se, för att sedan klicka på en länk som leder till företaget Werlabs bokning. Där kan man välja på att ta tester på Stockholm Waterfront eller Kistamässan. För att få testet gratis måste man boka via 1177, inte Werlabs egen hemsida.

Pågående sjukdom

För att boka test för pågående sjukdom fungerar det likadant som förra veckan, det vill säga man går först in via appen Alltid öppet där man får ett referensnummer. Sedan bokar man via 1177 och det går att välja på att få ett test för hemmabruk, mobil teststation eller andra särskilt avsatta platser.

Den som inte har möjlighet att boka digitalt kan ringa till sin vårdcentral.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet