Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Irene Svenonius (M) berättade på fredagen om att stockholmarna gratis ska få testa sig för covid-19. Foto: Danielle Langert/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Alla stockholmare erbjuds gratis coronatestning

Uppdaterad
Publicerad

Alla stockholmare kommer erbjudas gratis coronatester från och med måndag.
– Stockholmarna säger ”äntligen” när nu alla erbjuds testning, säger finansregionrådet Irene Svenonius (M).

Under fredagen presenterade Region Stockholm hur de ska skala upp testandet av corona i länet. Regionen har sedan tidigare erbjudit coronatester för personer med samhällsviktiga uppdrag. Nu erbjuds stockholmarna både tester för att se om man har corona just nu, eller om man haft corona tidigare.

– Detta startar på måndag. Det kommer finnas ett hundratal testcenter, säger finansregionsrådet Irene Svenonius (M).

Irene Svenonius säger att testningen är viktig bland annat för få veta hur många i regionen som egentligen haft covid-19 och för att vi behöver kunskap om smittspridningen inför en förmodad andra våg till hösten.  

Båda typerna av tester blir gratis

Ingen avgift kommer att tas ut och Region Stockholm kommer erbjuda både PCR-tester och antikroppstester. PCR är för de som har symptom och visar om man har en pågående infektion, medan antikroppstest visar om man haft covid-19. Det faktum att sjukvården inte behöver kontrollera om patienten har en samhällsviktig funktion förenklar logistiken poängterar finansregionsrådet.

Bokningen kommer från och med måndag ske på 1177.se. Efterfrågan väntas vara stor, vilket gör att sjukvården kommer få göra prioriteringar.

Hemtestning om du är sjuk

Under nästa vecka har man som ambition att genomföra 10 000 tester och de nästkommande veckorna kommer man jobba för att skala upp volymerna. För den som har symptom och misstänker att man har smittats av covid-19 så finns möjligheten att själv testa sig hemma.

– Då kan man anmäla sig och så får man ett hemtest. Sedan hämtas det upp och så körs det till laboratoriet, säger Joachim Lundahl, medicinsk ledningsansvarig på Karolinska universitetslaboratoriet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet