”Det har varit ett haveri från start”, säger Sverigedemokraternas gruppledare i regionen, Gabriel Kroon. Foto: SVT

SD-utspel: Vill ta hjälp av grannländerna för coronatestning

Uppdaterad
Publicerad

Regionens app överbelastades när stockholmarna fick möjlighet att boka tid för coronatestning i veckan, och nu kritiserar oppositionspartierna regionens försök till masstestning. Sverigedemokraterna föreslår en utsträckt hand till grannländerna, men det är inte aktuellt, enligt finansregionråd Irene Svenonius (M).

I måndags öppnade bokningen av coronatestning upp för allmänheten i Region Stockholms app ”Alltid öppet”. Men en ytterst liten andel hann få en tid för testning. Enligt regionen försökte 25 personer per sekund komma in i appen, vilket ledde till att den fick stängas ned. Samtidigt larmade vården om att trycket på provtagning blivit överväldigande för de vårdcentraler och provtagningsenheter som ska möta den stora efterfrågan.

Vänsterpartiet menar att testning av hela befolkningen kräver en kapacitet inom vården som inte finns idag, och anser därför att regionen drog igång masstestningen för tidigt.

– Med den kapacitet vi har för labbtester behöver vi göra prioriteringar och först testa personal och samhällsbärande yrken. För att testa hela befolkningen krävs systematik, så man kan se hur till exempel flockimmuniteten utvecklar sig, säger Anna Sehlin (V), oppositionsregionråd.

Vill använda labb i grannländerna

Sverigedemokraterna tycker att testningen av befolkningen kommit igång för sent och föreslår nu att regionen sträcker ut en hand – till våra grannländer.

– De har uppenbarligen gjort ett mycket bättre jobb med att säkra kapacitet och logistik. Vi kanske ska använda deras laboratorier för analys, det kan vara vägen framåt, säger Gabriel Kroon, Sverigedemokraternas gruppledare i Region Stockholm.

Svenonius: ”Vi ska inte belasta andra”

Masstestningen sker inte på bekostnad av testning av vårdpersonal och de med samhällsbärande yrken, säger finansregionråd Irene Svenonius (M), utan dessa grupper är fortfarande prioriterade. Därför bedömer regionen att kapaciteten finns för att bemöta befolkningens efterfrågan.

Att ta hjälp av grannländerna ser Svenonius inte som lämpligt, utan regionen ska själva fortsätta bygga upp en tillräcklig kapacitet.

Hör mer i videon nedan.

Måndagen den 22 juni ska appen ”Alltid öppet” fungera igen och nya tider för coronatestning finnas tillgängliga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer