Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Allmän provtagning för antikroppstester erbjuds i nuläget i Region Stockholm och i Region Uppsala. Foto: TT

Målet: Ökad kapacitet för antikroppstester till hösten

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen kunde SVT berätta att regionen inte förlänger sitt samarbete med vårdföretaget Werlabs, som enligt en upphandling nu avklarat 100 000 gratis antikroppstester i Stockholm. Men det betyder inte en minskad testkapacitet – snarare är målet att öka antalet tester per månad.

De senaste veckorna har uppåt 50 000 personer provtagits för antikroppar mot covid-19 per vecka i Stockholms län. De kommande veckorna väntas kapaciteten minska något, dels för att det nu är semestertider och dels för det avslutade kontraktet med Werlabs.

– Vi ersätter Werlabs med två andra privata provtagare och de kommer snart komma upp i samma kapacitet som Werlabs hade. Det handlar bland annat om prisnivåer och vilka garantier som Region Stockholm kan få och där har vi inte kunnat hitta en överenskommelse om fortsättning, säger Claes Ruth, funktionschef vid Karolinska universitetslaboratoriet.

Vill öka testkapaciteten

Planen efter semesterveckorna är att öka antalet antikroppstester varje vecka – om den höga efterfrågan kvarstår. I dagsläget släpps nya bokningsbara tider för gratis antikroppstest på 1177 varje dag, för en period om fyra veckor framåt i tiden. Provtagningen genomförs på runt 80 olika platser i länet genom flera privata aktörer, bland annat av kry.se, och doktor.se som just nu planerar för en mottagning i bland annat Södertälje.

– Vi kommer att vara i centrala Södertälje och planerar att kunna ta 300 tester om dagen, säger Leo Heijbel, marknadschef på doktor.se.

Hör Claes Ruth förklara om den nya strategin för att så småningom öka testkapaciteten i länet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer