Strax efter klockan halv tio på onsdagskvällen fick polisen in det första samtalet från en person som sade sig ha hört en kraftig smäll vid Botkyrkas turkiska kulturförening i Fittja. Foto: Pablo Torres

”Väggarna och elementen har blåst ut”

Uppdaterad
Publicerad

En explosion inträffade på onsdagskvällen vid Botkyrkas turkiska kulturförening i Fittja. Flera andra lokaler i området specialbevakas nu under natten av polis.

Strax efter 21.30 på onsdagskvällen fick polisen in det första samtalet från en person som sade sig ha hört en kraftig smäll i Fittja. Strax därefter inkom ett flertal telefonsamtal och det stod snart klart att en explosion inträffat i Turkiska föreningens lokal i centrala Fittja.

Fönster hade blåsts ut av en kraftig explosion och det kom rök ut från lokalen.

– Det är väldigt vandaliserat där inne. Allt glas är krossat och väggarna  och elementen har blåst ut, säger Ismail Zengin som är ordförande i Botkyrka turkiska kulturförening.

Bombpatrullen undersökte lokalerna

En förundersökning har inletts gällande allmänfarligt ödeläggelse.

– Teknikerna har undersökt lokalerna, som varit låsta sedan tidigare under kvällen. Det finns vittnesuppgifter om att ingen ska ha varit i lokalerna vid tiden för explosionen och det verkar stämma, säger Sven-Erik Olsson vid polisens länskommunikationscentral.

Området spärras nu av och polisen kommer att påbörja dörrknackning. Det finns i nulägen ingen misstänkt för brott.

– Jag är hemskt ledsen över att det här har drabbat en ideell förening såhär. Det är absurt, och det går inte att acceptera det här, säger Ismail Zengin.

Under helgen uppstod tumult vid samma föreningslokal när ett kurdiskt demonstrationståg passerade lokalen. I anslutning till demonstrationen sköts en person som fick livshotande skador. Men om helgens händelser har ett samband med explosionen vet inte polisen i nuläget.

– Jag har inte hela bilden så jag kan inte uttala mig. Just nu fokuserar vi på den här aktuella händelsen, säger Sven-Erk Olsson.

Enligt vittnen på platsen ska en person ha kastat in något i lokalerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.