Foto: TT

Kraftig ökning av förlossningsrum på KS Huddinge

Publicerad

Utökning av antalet förlossningsrum på Karolinska i Huddinge tidigareläggs. Redan om ett och ett halvt år ska antalet rum nästan fördubblas från dagens 13 till 23.

Enligt Stockholms läns landstings prognos kommer det att födas drygt 30.000 barn i länet under 2017. I och med befolkningsökningen som sker i Stockholmsområdet föds fler och fler barn. För att möta upp ett ökande behov av förlossningsplatser byggs kliniken i Huddinge ut.

Ny avdelning öppnar tidigare

På Karolinska i Huddinge räknar man med 5.200 födslar under året. När utbyggnaden är klar 2019 ska här kunna födas 7.500 barn. Det är det största kapacitetsökningen i länet. Nu meddelar den politiska majoriteten i landstinget att man tidigarelägger öppnandet av tio nya förlossningsrum.

Paul Lindqvist (M)

– Vi har gjort det här möjligt genom en omplanering. Det gör vi för att vi ser att antalet förlossningsplatser behöver öka och det behöver vi göra ganska snabbt, säger Paul Lindqvist (M) som är fastighets- och investeringslandstingsråd.

Kostar det landstinget mer att göra den här omplaneringen?

– Det kommer vi bli klara inom ramen för den befintliga budgeten men det är klart att det anstränger projektet att göra den här omplaneringen. Vi ska göra vårt bästa för att klara det här till nästa år.

Rum stängda pågrund av personalbrist

Under SVT Nyheters besök på förlossningskliniken i Huddinge var två av tretton förlossningsrum stängda pågrund av personalbrist. Trots att det kommer att bli fler rum att föda i krävs det personal för att de ska kunna hållas öppna.

Ella Bohlin (KD)

– Vi har en utmaning i att locka och behålla personalen inom förlossningsvården. Vi har nyligen antagit en ny kompetensförsörjningsstrategi, säger barn och äldrelandstingsrådet Ella Bohlin (KD).

– Det som är viktigt när vi inviger den nya förlossningen är att rummen är planerade så att de är yteffektiva. Det kan bidra till en bättre arbetsmiljö när man har en trevlig förlossningsklinik vilket kan leda till att personal stannar, fortsätter Ella Bohlin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

FÖRLOSSNINGSVÅRDEN

Mer i ämnet