Sparkapital räknas inte som en säkerhet för hyresinbetalningar, enligt allmännyttan. Foto: SVT

Inkomstkravet slår ut pensionärer från bostadsmarknaden

Uppdaterad
Publicerad

Inom allmännyttan krävs att hyresgäster har 5 016 kronor kvar av pensionen varje månad, efter att hyran är betald. Det spelar ingen roll om det finns sparade pengar på banken eller inte. Ett system som drabbar främst pensionärer, och särskilt kvinnor med låg pension menar PRO som vill se en ändring.

– Det blir en utslagning av pensionärer på hyresmarknaden, säger Ingemar Hamskär, sakkunnig på ekonomi PRO.

Stockholms kommunala bostadsbolag har gemensamma regler för godkännande av hyresgäster. Men beloppet som ska återstå efter att hyran betalts tar ingen hänsyn till pengar som finns på banken.

Allmännyttan och privata bostadsbolag beslutar själva vilka inkomstkrav de ska ställa på hyresgäster.

Kvinnor med låg pension mest utsatta

Det innebär att både bättre bemedlade och fattigpensionärer kan diskvalificeras från bostadsmarknaden när allmännyttan och privata bostadsbolag gör sitt urval. Enligt PRO slår detta hårdast mot kvinnor med låg pension.

–Det är inte ovanligt att äldre betraktar sitt hem som ett sparande som ska säljas efter pensionen, men det här kan sätta i käppar i hjulet för det, säger Ingemar Hamskär, sakkunnig på PRO. Foto: SVT

I videon kommenterar PRO inkomstreglerna för pensionärer på hyresmarknaden.

Se ser allmännyttans regler ut

Reglerna gäller Stockholmshem, Familjebostäder, Svenska Bostäder, Stadsholmen och Micasa fastigheter.

Källa: Bostadsförmedlingen, del av Stockholms stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.