Foto: svt/bilder från demonstrationen i fredags.

Riksdagspolitiker kallades för ”husblattar”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen och lördagen samlades människor på Rinkebytorget för att demonstrera mot de dödsskjutningar som skett i Järvaområdet. Nu kritiserar både lokalpolis och politiker det som sades under manifestationen. Bland annat ska riksdagspolitiker ha hängts ut och kallats för ”husblattar”.

Manifestation gick under namnet ”Förorten mot våld” och anordnades under fredagen och lördagen på Rinkebytorget. Flera debattörer och artister deltog, som en reaktion mot de senaste dödsskjutningarna i Järvaområdet.

Läs också: ”Det här är en nationell kris”

Syftet med manifestationen var också att låta lokalbefolkningen komma till tals gällande de problem som upplevs i området, samt att invånarna skulle få chansen att presentera en lista med krav på åtgärder till ansvariga politiker.

Riksdagspolitiker kallades ”husblattar”

Men nu riktas skarp kritik mot vad som egentligen sades på scenen. En av kritikerna är en lokalpolis som var på plats under manifestationen.

På sociala medier skriver han att politiker kallades för ”smuts och djävulens anhang”, att socialtjänsten anklagades för att vara rasistisk och att den förra gymnasie- och kunskapslyftsministern Aida Hadzialic (S) och vänsterpartiets riksdagsledamot Amineh Kakabavehkallades för ”husblattar”.

”Fel väg att välja”

Riksadagspolitkern Amineh Kakabaveh (V) har nu valt att anmäla talaren för förtal.

– Man tror att genom att smutskasta andra feminister och socialister så kommer man att uppnå något själv. Men nej, det är fel väg att välja, säger Amineh Kakabaveh (V), riksdagsledamot.

En av de politiker som befann sig på plats under manifestationen, och som kan vittna om den hårda tonen, var ordföranden för stadsdelsnämnden Rinkeby-Kista, Mia Päärni (S).

– Man använde hårda ord, kallade politiker för ”djur” och ”smuts”. Det känns inte helt konstruktivt. Det finns risk för att det är ännu färre som vill vara politiskt aktiva. Jag hoppas att fler snarare väljer den vägen de kritiskerar, säger Mia Päärni (S).

Arrangörerna avfärdar kritiken

Arrangörerna bakom manifestationen ”Förorten mot våld” menar att kritiken är obefogad.

– Vi anordnande en demonstration där vi lät många Järvabor tala. Vi kan inte styra upp vad var och en av de har att säga. Men samtidigt var det en demonstration som tar avstånd från politikerna och sätter väldigt höga krav på dem istället, säger arrangören Marcella De La Cerda.

Läs också: Demonstration i Rinkeby mot det dödliga våldet

Ordföranden för stadsdelsnämnden Rinkeby-Kista Mia Päärni (S) säger att hon förstår missnöjet och frustration mot politiker men erkänner att politiker skulle ha gjort mer för länge sedan.

– Jag förstår att det finns stor frustration men nu står vi inför en situation som är ganska utmanande och som är svår att vända.

Ni känner inte något ansvar i vad som sades under manifestationen?

– Absolut inte, vi står för våra krav, vi står för vår rörelse ”Förorten mot våld”, säger arrangören Marcella De La Cerda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutningen i Rinkeby

Mer i ämnet