Foto: TT

Facket: Fel att organisera om just nu

Uppdaterad
Publicerad
Karolinska Universitetssjukhuset river upp sin verksamhetsmodell som introducerades 2016. Skälen är bland annat otydlig ansvarsfördelning och bristande information. Antalet chefer ska minskas och avdelningarna göras om. Fackförbundet Vision är kritiskt till att omorganisationen sker nu.

Fackförbundet Vision riktar kritik mot att förändringarna sker i anslutning till att 550 personer med administrativa tjänster varslats om uppsägning från Karolinska Universitetssjukhuset.

– Jag ser risker med att detta införs just nu mitt i varslet för administrativ personal. Även om våra medlemmar är vana vid omorganisationer kan detta drabba verksamheterna och därmed våra medlemmar, säger Pernilla Helmersson, sektionsordförande Vision.

Under 2019 måste Karolinska spara drygt en miljard kronor, trots att Region Stockholm har skjutit till 725 miljoner kronor för året.

Vårdförbundet: ”Kan se bra ut på pappret”

Fackförbundet Vårdförbundet säger att det är vanskligt att uttala sig om den nya omorganisationen och att tiden får utvisa vad det leder till.

– Den organisation som sjösattes för ett par år sedan – var vi oeniga till, och det har ju visat sig att det inte var optimalt.  Det här kan se ganska bra ut på pappret men sen ska det genomföras också och erfarenhetsmässigt är inte Karolinskas ansvariga chefer alltid så bra på leva upp till tagna beslut, säger Mira Nyberg på Vårdförbundets avdelning i Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer