Hör sjukhusdirektör Björn Zoëga om den nya organisationen som innebär färre chefsroller och nya avdelningar. Foto: TT/SVT

Efter hårda kritiken – Karolinska gör om organisationen

Uppdaterad
Publicerad

Karolinska Universitetssjukhuset river upp sin verksamhetsmodell som introducerades 2016. Bakgrunden är bland annat otydlig ansvarsfördelning och bristande information inom organisationen. Nu ska antalet chefer minskas och avdelningarna göras om.

Nya Karolinska byggdes upp utifrån en modell med teman och funktioner. Den strukturen behålls i grunden men tre nya teman bildas och en funktion försvinner, skriver sjukhuset i ett pressmeddelande.

Teman slås ihop – och separeras

Tema Hjärta och Kärl slås ihop med Neuro. Samtidigt slås också Tema Akut ihop med Reparativ Medicin.

Nya Karolinska sjukhuset

Tema Kvinnosjukvård separeras från nuvarande Tema Barn och Kvinnosjukvård. Kvinnosjukvården ska därmed få ett förstärkt fokus på kvinnors sjukdomar.

En ny medicinsk enhet för multisjuka patienter skapas inom Tema åldrande.

Information mellan enheter största utmaningen

Bristande information mellan olika enheter är en av de största utmaningarna för sjukhuset. Därför slås chefsroller ihop och sjukhuset inför en egen organisation för informationsförsörjning.

Sjukhuset har ännu ingen exakt tidsplan för när den nya organisationen kan vara helt införd.

– Jag vill ge tid över sommaren för medarbetare att ha synpunkter på justeringarna innan beslutet fattas. Det har varit ett gediget förberedelsearbete och många har haft möjlighet att ge inspel, så jag hoppas att de flesta upplever att de justeringar som görs går i rätt riktning, säger Björn Zoëga, sjukhusdirektör Karolinska universitetssjukhuset.

Enligt sjukhusdirektören kan de nya arbetssätten introduceras under hösten.

– Om vi får igenom förslaget kan det klubbas i augusti och så kan vi börja jobba med delar av detta i september och sen fullt ut första januari, säger Björn Zoëga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Karolinska sjukhuset

Mer i ämnet