Foto: SVT

Sjukhusdirektören på Karolinska slutar

Uppdaterad
Publicerad

Melvin Samsom, sjukhusdirektör vid Karolinska Sjukhuset, har beslutat att lämna sitt uppdrag till våren. Till SVT säger han att det har varit ett mycket pressat tidsschema med NKS och att förändringarna kan ha gått lite för fort.

I ett pressmeddelande från Karolinska säger Samsom att han anser att sjukhuset nu behöver ett annat ledarskap för att gå in i nästa fas.

– Jag vill ge förutsättningar för en bra överlämning till nästa sjukhusdirektör, och har därför idag träffat landstingsdirektör Malin Frenning och lämnat in min avskedsansökan. Jag stannar kvar i min roll till våren 2019, säger Melvin Samsom.

Det var 2014 som Melvin Samsom började som sjukhusdirektör på Karolinska Universitetssjukhuset, samtidigt som förberedelserna för planering och inflytt i den nya sjukhusbyggnaden i Solna (NKS) sattes igång.

Han hade då tidigare arbetat med förändringsarbete vid andra stora universitetssjukhus.

Kritiserats av läkarföreningen

– Jag är stolt över vad vi har åstadkommit och ser fram emot de sista inflyttarna till den nya sjukhusbyggnaden i Solna, fortsatt införande av vårt nya uppdrag och vidareutvecklingen av vår verksamhetsmodell med nya arbetssätt och ökad patientdelaktighet, säger Melvin Samsom  i pressmeddelandet.

Samsom har kritiserats för sitt sätt att leda arbetet under åren bland annat från läkarföreningen på Karolinska och han har också kritiserats i samband med Macchiariniskandalen.

Även de långa väntetiderna för cancerpatienter på Karolinska sommaren 2017 har Samsom delvis fått kritik för.

Men Melvin Samsom säger till SVT att han slutar av egen vilja och inte blivit utsatt för några krav på att sluta. Han säger också att beslutet inte har med den kritik som funnits mot honom i sin roll eller den senaste tidens rapportering om Karolinska.

Både Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet har i en mängd artiklar rapporterat om en pengakarusell kring NKS, som till slut blev mycket dyrare än tänkt.

Pressat tidsschema

När SVT frågar hur Samsom ser på den kritik som kommit genom åren svarar han att han tycker att förändringarna kan ha gått lite för fort.

– Vi har haft den största förändringen av målsättningen i Karolinskas historia. Under resans gång har mycket hänt och mycket gått väldigt fort. En viktig sak är att tidsschemat för alla förändringar var väldigt snävt. Såna var förutsätningarna. Nästa gång det sker en lika stor förändring skulle vi vilja ha mer tid, säger Samsom till SVT.

Melvin Samsom lämnar sitt uppdrag i slutet av mars eller början av april 2019.

Samsom säger också att han i nuläget inte har några nya uppdrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.