Foto: Maja Suslin/TT

Kritisk vattensituation på Sandhamn – grundvattnet riskerar bli förstört

Uppdaterad
Publicerad

Situationen kring grundvattnet på Sandhamn är kritisk. Vattenuttaget har nästan legat på maxnivå och det finns en risk för att grundvattnet förstörs för en lång tid framöver. Nu vädjar kommunen om att alla ska hjälpas åt för att spara vatten.

På sommarhalvåret är grundvattnet en bristvara på Sandhamn. SVT har tidigare berättat att besöksbåtarna har förbjudits att tanka vatten i hamnen och att Värmdö kommun har haft en vattenkampanj för att få boende att spara vatten. Men det har inte varit tillräckligt och under förra helgen togs 95 procent av vattnet ut.

– Situationen är kritiskt då vi närmar oss det maxuttag som vi har rättighet till att ta ut per dygn. Vi har inte under något år haft så stort uttag så länge som vi haft nu, säger Ilona Klein Gullberg kommunikationschef på Värmdö kommun.

Förstört grundvatten

Den senaste tiden har vattenuttaget nått kritiska nivåer och nu finns det risk för att maxuttaget på 500 kubik överskrids. I värsta fall kan det innebära att vattentäkten spräcks och då är grundvattnet förstört för en lång tid framåt – hur länge är svårt att säga.

– Det beror på så många saker, som hur mycket saltvatten som har trängt in och hur nederbördsituationen är. Då vi har tre magasin och ett skulle påverkas skulle de andra kunna fortsätta användas men vi skulle inte kunna leverera den volym vi kan nu, säger Ilona Klein Gullberg.

Sandhamns vatten ligger inkapslat i sand

Sandhamn har kommunalt vatten. Grundvattnet, som renas till dricksvatten på ön, ligger ömtåligt inkapslat i sand som enda skydd från havsvattnet. Pumpas för mycket grundvatten upp, tränger saltvatten in och förstör grundvattnet.

Bli vattensmart!

  • Vattna gräsmattan och rabatterna med regnvatten som du samlat i tunnor vid stuprören
  • Fyll disk- och tvättmaskinen full innan du kör igång dem och använd kortprogram
  • Installera snålspolande kranar och duschmunstycken. Med ett snålspolande duschmunstycke kan man halvera vattenmängden.
  • Diska inte under rinnande vatten
  • Ta en kort dusch istället för en lång.
  • Stäng av vattnet medan du schamponerar håret
  • Låt inte vattnet rinna när du borstar tänderna
  • Ha en kanna vatten i kylen istället för att spola för att få det kallt.
  • Laga alla droppande kranar och rinnande toaletter. En droppande kran kan förbruka cirka 1500 liter vatten per år.
  • Om du har en gammal toalett med stor vattentank, lägg i en sten (eller annat som inte skadar stolen) i utrymmet under spolknappen så går det mindre vatten.
  • Om du kan, undvik att bada i badkar. Ett badkar rymmer 200 liter vatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.