Anna Lallerstedt, krögare Eriks Gondolen säger att det är svårt att få en uppfattning om framtiden. – Hur kommer den här tiden att förändra gästernas beteende och kommer de vilja att gå ut att äta? Foto: SVT Sanna Lüning

Krögare: ”Det känns som någon slitit ut hjärtat”

Uppdaterad
Publicerad

I 40 år har familjen Lallerstedt drivit restauranger i Stockholm. Men i takt med coronavirusets spridning har antalet gäster minskat med drygt 80 procent.

– Under de senaste veckorna har jag gråtit, säger krögaren Anna Lallerstedt.

Det har varit rekordmånga konkurser inom restaurangbranschen under aprils tre första veckor. Totalt har 54 företag i länet gått omkull, enligt Stockholms Handelskammare.

Trots att restaurangerna Gondolen, Eriks bakficka och Basaren är väletablerade är marginalerna små. Krögaren Anna Lallerstedt har redan tvingats varsla och permittera omkring 120 anställda. Hon har även begärt en av restaurangerna i konkurs. 

– Det tog 40 år för mina föräldrar att bygga upp företagen. På ett par veckor är nästan allt raserat, säger Anna Lallerstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.