Region Stockholm vill inte precisera exakt var kylrummet för coronapatienter finns mer än att det ligger i Globenområdet. Foto: Anders Wiklund / TT

Kylrum i Globenområdet ombyggt till bårhus

Uppdaterad
Publicerad

Ett kylrum i Globenområdet har byggts om för att rymma 300 avlidna. På måndagen lades de första kropparna in.

Region Stockholm förvarar sedan i måndags avlidna i ett ombyggt kylrum i Globenområdet. Enligt uppgifter från en insatt källa så ska 170 avlidna ha förts från Karolinska sjukhuset till Globen. Även ett tjugotal flyttades från Södertälje, där bårhuset ska ha blivit fullt på söndagen.

– Det stämmer att det blev fullt men det är inte alls ovanligt att det blir så efter långhelger, säger Rodolfo Alvarez, på Södertälje sjukhus pressavdelning.

I takt med att dödstalen ökar till följd av coronapandemin är frågan om det nya utrymmet i Globenområdet är tillräckligt.

– Vi har utvidgat antalet platser ganska bra. Vi har kylcontainrar utanför sjukhusen och ser man på hela systemet så har vi totalt 1899 platser för avlidna i Stockholmsregionen, säger Joakim Jarnryd, funktionsansvarig på den särskilda sjukvårdsledningen i Region Stockholm.

Kan komma att använda ishallar

På tisdagseftermiddagen finns totalt 146 lediga platser för avlidna i regionen.

Är det ett problem att de döda kropparna blivit så många i Stockholm?

– Rent logistiskt kan vi hantera det vi har. Men skulle läget bli tuffare har vi tittat på andra lösningar, säger Joakim Jarnryd.

Sedan tidigare har ishallar lagts fram som en plats där avlidna kan förvaras. Joakim Jarnryd vill inte säga vilka ishallar som är aktuella eller när de kan tas i bruk.

– Det handlar om hur anhöriga tar hand om sina avlidna. Jag förstår att det är tuffa tider och att man vill ha en riktig begravning. Men Region Stockholm ber att man tar hand om sina avlidna nu och har en riktig ceremoni senare, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.