KS Huddinge meddelar att man har gått upp till fulldrift men behåller sitt stabsläge. Foto: TT arkivbild

KS Huddinge:”Sjukhuset åter i full drift”

Uppdaterad
Publicerad

Karolinska Universitetsjukhuset i Huddinge går tillbaka i full drift men behåller sitt stabsläge. Sjukhuset tar nu emot förlossningar, opererar och har akutverksamhet.

För fjärde dygnet har Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge stabsläge efter återkommande problem med it-störningar. 

– It -systemet har varit stabilt i över ett dygn så nu går vi sakta upp i drift, säger Catarina Thepper presstalesperson Karolinska Universitetsjukhus i Huddinge.

Störningar i it-systemet på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge har gjort att det bland annat inte går att komma in i patientjournalerna. Sjukhuset har även tvingats flytta patienter till andra sjukhus.

Personalen skriver på papper

När sjukhuset kan lämna stabsläget är i nuläget oklart. Enligt sjukhuset behålls stabsläget för att följa att nätverket är stabilt. Vårdproduktionen går upp i drift samtidigt som man arbetar med backupprutiner.

– Personalen kommer att skriva på papper och använda sig av reservdatorer. Vi är nu bättre förberedda om felen skulle dyka upp igen, säger Catarina Thepper.

Mer personal

Det är fortfarande oklart vad störningarna beror på och felsökning pågår fortfarande. Störningarna i it- systemet gör att det är mer personal än vanligt som arbetar på sjukhuset.

– Det är ganska många medarbetare som har brutit sina ledigheter för att komma in och jobba, vilket har varit avgörande för att hålla nere väntetiderna, säger Torbjörn Söderström chefläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Inom hälso- och sjukvården finns tre fastställda beredskapslägen: stabsläge, förstärkningsläge och katastrofläge.

Stabsläge innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.

Förstärkningsläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av vissa viktiga funktioner.

Katastrofläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av alla viktiga funktioner.

Källa: Socialstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.