Till vänster cyanid som hittats i offrets guldbutik. Till höger den arbetsyta där de beslagtagna burkarna innehållande cyanid troligen stod innan de hämtades. Foto: Bilder från förundersökningen

Kvinna döms till 16 års fängelse för cyanidmord

Uppdaterad
Publicerad

I februari förra året larmades ambulans till ett sommarhus i Norrtälje, där en man plötsligt blivit mycket dålig och avlidit. Till en början bedömdes mannen ha dött av naturliga orsaker. Men då hans anhöriga misstänkte att allt inte stod rätt gjordes nya analyser av prover från obduktionen, och de visade att mannen hade höga halter av cyanid i kroppen. Nu döms hans sambo för giftmord till 16 års fängelse.

På måndagen kom domen mot mannens 55-åriga sambo, som åtalats misstänkt för giftmordet. Mannen var guldsmed och enligt domen har hon förgiftat sin sambo med cyanid som hon stulit från hans arbetsplats. Medan han låg döende eller strax därefter har hon stulit bland annat en ring och en klocka av honom, ett brott som bedöms som grovt.

Två dagar efter hans död har hon också olovligen tagit flera saker från dödsboet, både från sommarstället och mannens butik. Kvinnan döms nu för mord, grov stöld och stöld till 16 års fängelse.

Kvinnan nekar till brott

Åklagaren yrkade sista förhandlingsdagen på att kvinnan skulle dömas till livstids fängelse. Kvinnan själv nekar helt till brott.

Cyanid är en vanligt förekommande kemikalie hos guldsmeder som använder det i sitt arbete, och enligt den andra obudktionen hade mannen en en så hög halt av cyanid i blodet att det motsvarade en dödlig dos. Enligt domen är det uteslutet att mannen ska ha blivit förgiftad från sitt yrke.

Att människor mördas genom förgiftning är mycket ovanligt. När det väl händer är det oftare en kvinna som är förövaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.