38-årige läkaren i rätten: Jag fick en psykisk störning

Uppdaterad
Publicerad

Den 38-årige läkaren ser avspänd ut och ser nyfiken omkring sig när rättegången inleddes på måndagen i Stockholms tingsrätt.

Mannen står åtalad för att ha kidnappat och våldtagit en ung kvinna från Stockholm. Han har erkänt att han drogat henne och låst in henne i en egenkonstruerad bunker i Skåne. Planen var att hålla henne inlåst i flera år.

Det var ett stort medieuppbåd som väntade utanför rättssalen under måndagsmorgonen. Tidigt blev det klart att rättegången skulle hållas bakom stängda dörrar. Den åtalade mannen in, iförd ljusblå tröja med uppkavlade ärmar, gav ett samlat intryck medan åklagaren läste upp sin sakframställan, enligt SVT Nyheter Stockholms reporter på plats.

Både åklagare och målsägarbiträde har begärt att rättegången hålls bakom stängda dörrar.

Döljer ansiktet

Den målsägande kvinnan bar en sjal som täckte hela hennes ansikte. Hon satt med nedböjt huvud och lyssnade på åklagaren. När åklagaren sammanfattar vad 38-åringen ska ha gjort sig skyldig till sträcker kvinnans målsägarbiträde efter en stund fram flera pappersservetter till henne.

I intervjuer i väntan på att rättegången skulle starta har han berättat att kvinnan mår mycket dåligt och är stressad över att tvingas se 38-åringen igen.

Kräver 380.000 kronor i skadestånd

Kvinnan kallas genomgående för A för att skydda hennes identitet så länge dörrarna är öppna. Hennes målsägarbiträde Jens Högström yrkar på ett skadestånd till kvinnan på 380.000 kronor. 38-åringens försvarare Mari Schaub går igenom 38-åringens inställning till brotten och utgår från åklagarnas stämningsansökan när hon gör det.

– Syftet med byggnaden har varit att utan upptäckt hålla en människa inspärrad, säger Schaub om den bunker där kvinnan hölls fången.

Advokaten motsätter sig formuleringar i stämningsansökan om att 38-åringen använt narkosmedel för att söva kvinnan.

– De preparat som använts är sederande, lugnande och kan göra att man somnar, säger Schaub.

”Under inflytande av psykisk störning”

Mannen uppger att gärningen skett under inflytande av en psykisk störning. Åklagaren Peter Claeson säger att det har gjorts en rättspsykiatrisk undersökning där det framgår att den åtalade inte lider av en psykisk sjukdom.

38-åringen går med på att betala 100.000 kronor för kränkning och 30.000 kronor för sveda och värk. Enligt försvararen har ungefär 30.000 redan betalts.

– Vi är överens om det mesta. Min klient har inte velat göra målsäganden illa. Han har bara gjort precis det som behövs för att föra bort henne. Han har inte velat tvinga henne till något, säger försvararen Mari Schaub.

– Det här är en djupt deprimerad människa. Han är självföraktande, med en bruten själ. Han har desperat velat ha en livspartner.

”Inte synd om honom”

Målsägarbiträde Jens Högström säger att kvinnan mår väldigt dåligt.
– Hon bröt ihop helt nu under första delen av rättegången, när hon såg mannen. Hon har suttit och gråtit konstant. Jag skulle säga att hon fick panik.

– Det finns inga förmildrande omständigheter här. Det är en extremt uttalad brottsplan som den misstänkte har haft. Det finns inget utrymme för misstolkningar. Det är inte synd om honom på något sätt.

Erkänner endast olaga frihetsberövande

Om den andra träffen mellan 38-åringen och kvinnan säger hon:

– Förespeglat syfte med träffen var att han skulle träffa A och ha med henne som sällskap till en middagsbjudning.

Istället gav han henne sömnmedel och förde bort henne.

– Han underkastar sig ansvar för olaga frihetsberövande men bestrider ansvar för människorov och bestrider ansvar för någon form av sexualbrott, säger Mari Schaub.

Advokaten: Rör sig bara om en kvinna

Enligt Schaub har 38-åringen inte sagt något om hur länge han skulle hålla kvinnan frihetsberövad. Han ska inte heller ha sagt något om att han skulle skada eller utnyttja henne i övrigt, säger advokaten som också tillbakavisar att 38-åringen ville ta fler kvinnor till bunkern.

– Han har uttryckt att han någon gång önskar ha samlag med henne, säger Schaub.

Domaren meddelar att rätten redan tagit ställning till begäran om stängda dörrar och att de beslutat av resten av rättegången inte kommer att vara öppen för insyn.

10 september har 38-åringen och kvinnan kommit överens om att träffas för första gången i Stockholm. I förhör kallar han det senare för rekognosceringsträff. Han utger sig för att vara amerikan och pratar hela tiden engelska.

12 september träffas de igen. 38-åringen har då med sig märkta och omärkta jordgubbar. De som märkts med ett streck på bladet har sömnmedel på sig och dem ger han till kvinnan.

38-åringen har även med sig en rullstol för att kunna föra ut kvinnan till sin bil.

Under bilfärden ser han till att kvinnan är fortsatt drogad. När hon vaknar igen befinner hon sig i bunkern i Skåne.

18 september tar 38-åringen med sig kvinnan i bil upp till Stockholm sedan han själv varit där för att hämta saker i henne lägenhet men inte kommit in eftersom låset bytts ut av polisen. På dörren satt även ett brev från polisen att kvinnan skulle kontakta dem om hon dök upp.

38-åringen tar kvinnan till polisstationen där den nya nyckeln finns och där hon ska säga saker som gör att polisen ska släppa misstankarna om att hon förts bort mot sin vilja.

När utredaren kommer ner vill han prata med kvinnan i enrum. När dörren stängs bryter hon ihop och berättar snabbt vad som hänt. 38-åringen grips på polisstationen.

Källa: Polisens förundersökningsprotokoll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höll kvinna inlåst i bunker

Mer i ämnet