Skolborgarråd Lotta Edholm (L) vill se att misstänkta ungdomar förses med fotboja Foto: Liberalerna/TT

L-förslag: Fotboja på brottsmisstänkta ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

Under vintern har rånen mot barn och unga blivit dubbelt så många och i en debattartikel i Dagens Nyheter skriver Stockholms skolborgarråd Lotta Edholm (L) att det behövs en större politisk handlingskraft för att komma tillrätta med problemen. Hon vill bland annat se fotboja på brottsmisstänkta ungdomar.

I debattartikeln pekar Jan Jönsson (L), Johan Pehrson (L) och skolborgarråd Lotta Edholm (L) på att ungdomsrånen får stora konsekvenser för de som drabbas – samtidigt som ungdomsbrottsligheten kan ge allvarliga konsekvenser för samhället.

De menar att det är en mycket farlig utveckling när brottsutsatta ungdomar tystnar under polisens förundersökningar och familjer inte vågar anmäla på grund av risken att utsättas för hot.

Många unga vågar inte heller vittna på grund av rädslan att bli utfryst, få hot via sociala medier eller inte kunna vistas utomhus. ”Den som utövar våld blir den som bestämmer och det är oerhört allvarligt för samhället”, skriver de.

Fotboja på misstänkta ungdomar

Nu vill de se riktade insatser mot ungdomar som utsätter andra för hot. 

De pekar på att vuxna som misstänks för övergrepp i rättssak kan häktas. Nu vill man se att misstänkta ungdomar förses med fotboja och därmed begränsar deras möjlighet att vara en fara för andra.

De skriver även att skolan bör öka kunskapen om att hot är övergrepp i rättssak och ett allvarligt brott. De vill också se att föräldrarnas ansvar vid ungdomars brottslighet skärps.

Riktade insatser mot unga

  1. En vuxen person som misstänks för övergrepp i rättssak kan häktas, den möjligheten finns inte på samma sätt för ungdomar. Elektronisk fotboja bör kunna användas i de fall där unga personer misstänks. Det möjliggör begränsningar vad gäller tider och platser och minskar möjligheten att fortsätta utgöra en fara för andra.  
  2. Föräldrars ansvar vid barns och ungdomars brottslighet behöver skärpas. Det har visat sig vara lönsamt för en förälder att inte vara på plats vid rättegången, eftersom domstolen då inte kan döma föräldern att betala skadestånd för sitt barns brottslighet.  
  3. Övergrepp i rättssak är ett brott som begås därför att kriminella personer ser en möjlighet att kunna undgå straff. Att i högre utsträckning spela in de första förhören med målsägande och vittnen kan minska drivkraften att begå dessa brott. I direkt anslutning till ett brott är människor ofta mer benägna att berätta vad de vet för polisen.  
  4. Öka kunskapen om att övergrepp i rättssak är ett allvarligt brott. Skolan bör göra mer för att sprida kunskap om det allvarliga i att utsätta andra för hot och trakasserier.  
  5. Gör det möjligt för skolan att vara en trygg zon under utredning. Det är idag möjligt att stänga av elever, men lagstiftningen kräver att andra åtgärder prövas först. Skollagen behöver därför skärpas så att rättssäkerheten för elever kan garanteras.

Källa: DN Debatt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.