Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör mer om försäljningen av enrumslägenheten i Solna. Foto: Frida Jareteg/SVT

Enrumslägenhet i Bergshamra såldes för 125 procent över utgångspris

Uppdaterad
Publicerad

Pandemiåret har minst sagt inneburit ett uppsving för bostadsmarknaden. Rekordmånga sålda objekt, stora prisökningar och hetsiga budgivningar – men också ökat antal anmälningar om lockpriser. I Stockholms län fyrdubblades anmälningarna till Fastighetsmäklarinspektionen i fjol och några månader in i 2021 fortsätter rekorden.

Stockholm är det län där skillnaden mellan utropspris och slutpris ökar som mest. I april månad gick villor upp i snitt 11 procent i budgivningen och bostadsrätter 10,5 procent, enligt Hemnet.

Samtidigt strömmar det in anmälningar om misstänkta lockpriser till Fastighetsmäklarinspektionen (FMI). Med lockpris menas att mäklaren använder en felaktig prissättning för att öka intresset för en bostad och det är ett brott mot lagen.

Hittills i år har FMI fått in 251 sådana anmälningar, bara i Stockholm. Det är en ökning med 70 procent jämfört med samma period förra året.

– Vi ser en ökad medvetenhet hos konsumenter om möjligheten att anmäla mäklare. Men självklart ser vi också en koppling till den heta bostadsmarknaden där prisökningar och intensiva budgivningar föranleder ett stort antal anmälningar, säger David Johansson, tillsynschef på FMI.

Men få anmälningar leder till påföljd och antalet mäklare som fälls är ungefär samma varje år, enligt FMI.

– Det kan vara svårt att bevisa, säger David Johansson.

Solnamäklare fick åtta anmälningar

I Bergshamra fanns i somras en enrumslägenhet till salu, som ökade med 125 procent från utropspris till slutpris. Det resulterade i åtta anmälningar mot mäklaren om lockpris.

Hör mer om mäklarens inställning i videoklippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vad exakt är ett lockpris? Och vad händer med mäklarna som sätter det? Tillsynschefen David Johansson förklarar. Foto: SVT, TT

2014: 25  

2015: 64  

2016: 74  

2017: 79  

2018: 64  

2019: 86  

2020: 384

2021 (jan-april): 251 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer