Det råder bostadsbrist i alla länets kommuner, enligt enkäten. Foto: TT arkivbild

Länets kommuner: ”Ett stort behov av hyresrätter”

Publicerad

Ett stort behov av hyresrätter och bostäder med lägre hyra, det framkommer när kommunerna i Stockholms län svarar på frågor om den aktuella bostadssituationen.

Trots att det påbörjats omkring 51 800 nya bostäder i Stockholms län, under förra året och i år, så uppger alla kommuner att det råder bostadsbrist. Det visar Bostadsmarknadsenkäten 2021 som Länstyrelsen i Stockholm gjort.

Även pandemin har påverkat bostadsmarknaden. Hälften av kommunerna ser att efterfrågan och priserna på småhus och fritidshus har ökat.

– Pandemins totala effekter på bostadsmarknaden är svåra att tolka i nuläget, men är en viktig fråga att följa framöver. Däremot kan vi redan nu se att de människor som redan innan pandemin hade det svårt på bostadsmarknaden har fått det allt svårare, fortsätter Nanny Andersson Sahlin, Länsstyrelsen Stockholm.

Överblick av bostadssituationen i länet

Varje år besvarar länets kommuner frågor som berör bostadsbyggande och bostäder för olika grupper. Syftet är att få en överblick över kommunernas bostadssituation.

Den kommun där det byggts mest flerbostadshus är Stockholms stad, där har 3 630 påbörjats under förra året. Minst byggdes det i Vaxholm, Värmdö och Huddinge, där startades inte ett enda bygge av flerbostadshus.

När det kommer till småhus toppar Österåkers kommun ligan med 180 påbörjade nybyggen. I Sundbybergs kommun byggdes endast 2 småhus.

Länstyrelsen kommer nu att analysera och sammanställa svaren i en rapport som släpps i juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.