Den läkare på Södersjukhusets akutmottagning för vuxna och som står åtalad för försök till våldtäkt har avskedats. Foto: TT arkivbild

Läkare misstänkt för sexbrott får sparken

Publicerad

Södersjukhuset avskedar nu den läkare på sjukhusets akutmottagning som står åtalad för försök till våldtäkt under sommaren 2018. Läkaren var även föremål för polisutredning för misstanke om våldtäkt redan 2016.

Sjukhusets vd Mikael Runsiö ber också de som slog larm om ursäkt.

-Vi borde ha varit mer lyssnande och tagit de här människorna och kanske även andra på större allvar än vi gjorde, säger han till TT.

I rapporteringen kom det även fram att en annan medarbetare som blivit dömd för ”ett allvarligt brott” hade fått vara kvar i tjänst ett år efter att dom fallit. Även denna medarbetare har nu avskedats.

Mikael Runsiö, vd för Södersjukhuset, SöS säger att man nu tar kraftfulla åtgärder för att förbättra arbetsmiljön. Foto: TT

Polisutredning 2016

Redan för två år sedan var läkaren även föremål för polisutredning för misstanke om våldtäkt.

-Det här är en process som pågår tillsammans med facket, men han har varslats om avsked, säger Mikael Runsiö, vd för Södersjukhuset.

TT: Varför då?

-Det här är en medarbetare som varit inblandad i flera olika episoder med brottslig karaktär, varför förtroendet för den här merarbetaren upphört. Det strider mot vår värdegrund.

TT: När fick ni reda på att han är åtalad för försök till våldtäkt?

-Sjukhusledningen fick reda på detta den 17 januari, att han är åtalad, och då stängdes han av från sin tjänst.

Förändringsarbete inlett

Sjukhuset kommer nu att genomföra förändringar för att något liknande inte ska kunna inträffa igen.

Bland de åtgärder sjukhuset nu gör är att chefen för vuxenakuten byts ut. Samtidigt genomför sjukhuset utbildningsinsatser och utreder situationen vid akutmottagningen.

-En lärdom är att vi måste vara mycket mer proaktiva för att säkerställa eller avfärda när sådana här misstankar dyker upp, säger Mikael Runsiö.

Landstinget självkritiska

– Det är bara att vara självkritisk för vår organisation i region Stockholm. När medarbetare och kollegor anmäler att man känner sig hotad, trakasserad eller att det till och med pågår våldtäkt. Det är klart att det måste tas på största allvar direkt, utredas direkt och beslut fattas om vad som ska göras direkt, det får inte gå för lång tid, säger Irene Svenonius (M) finanslandstingsråd Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer