Situationen på Karolinska universitetssjukhuset har varit extra ansträngd under mellandagarna när influensan har slagit till. Läkaren är rädd för att patienter riskerar att skickas hem i förtid. [Obs: Det här är en genrebild.]

Läkare på Karolinska: ”Jag känner stor uppgivenhet”

Uppdaterad
Publicerad

Patienter läggs in på fel avdelning eller riskerar att skickas hem i förtid.

En läkare vittnar om stor uppgivenhet när hon gick av sitt pass på Karolinska universitetssjukhuset häromdagen.

– Jag hade känslan av att det inte riktigt går att bedriva vård under de här omständigheterna, säger hon.

Läget inför nyår är mycket ansträngt på flera sjukhus efter det omfattande influensautbrottet, som däckat både patienter och anställda.

I torsdags morse försattes Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge i stabsläge på grund av hårt patienttryck. Men Vårdförbundet anser att patientsäkerheten är konstant hotad på sjukhuset, eftersom personalen går på knäna.

SVT Nyheter har pratat med en läkare på Karolinska sjukhuset i Huddinge som kände stor uppgivenhet när hon gick av ett arbetspass i mellandagarna.

– Det var ett väldigt ansträngt platsläge. Sjukhuset fattade beslut om att ha överbeläggningar på alla avdelningar, säger läkaren.

Går inte att bedriva vård

Läkaren berättar att sjukhuset har saknat vårdplatser hela hösten på grund av sjuksköterskebrist.

– För vår klinik har det inneburit att vi inte har kunnat ta emot de patienter som vi borde och att många har legat på fel avdelningar. De har tillhört en klinik, men legat fysiskt på en annan, vilket innebär att sköterskorna har något mindre vana av deras sjukdomar och att man som läkare har svårt att hinna gå ronden i tid.

Men situationen har varit extra ansträngd under mellandagarna när influensan har slagit till. Läkaren är rädd för att patienter riskerar att skickas hem i förtid.

– Jag är orolig för att patienterna inte får den vård de behöver. När jag gick av häromdagen var jag väldigt trött, jag hade känslan av att det inte riktigt går att bedriva vård under de här omständigheterna.

Känner oro inför framtiden

Hon menar att ledningen måste få fler sjuksköterskor att söka sig till sjukhuset.

– Det är en obehagskänsla när men vet att våra sjuksköterskor som redan är överansträngda får ta fler patienter, man känner oro för att de inte ska klara av det. Jag känner stor uppgivenhet när jag går från jobbet och en oro inför framtiden.

Karolinska sjukhuset bekräftar att det periodvis har varit brist på vårdplatser på vissa ställen i höst.

– Ja, det är väl rätt generellt just nu att det är brist på sjuksköterskor, inte bara hos oss men hos oss också, säger Annika Östman på presstjänsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.