Här hölls kvinnan inspärrad. Foto: Polisen

Läkare ville ha ”flickvän” i bunker

Uppdaterad
Publicerad

Den omtyckte läkaren ville ha en ”flickvän”. På gården byggde han en bunker, sedan planerade och rekognoscerade han noggrant innan han drogade och förde bort en ung kvinna. Nu ställs han inför rätta.

I polisförhör får den 38-årige läkaren frågan vad han skulle ha kvinnan till när han väl fört henne från Stockholm till bunkern i Skåne i september förra året.

– Flickvän skulle kanske vara den bästa termen. Ja, nu blir det förstås ingen flickvän i dess ordinarie bemärkelse, det förstår ju till och med jag, säger han.

Kvinnan var livrädd

På mannens tomt hölls kvinnan inlåst i en ljudisolerad bunker. Eller i en ”lägenhet utan fönster”, som 38-åringen uttrycker det. Planen var att hon skulle hållas där i flera år.

Kvinnan har berättat att 38-åringen sagt till henne att de skulle ha sex två-tre gånger per dag, att hon skulle laga mat och att de skulle äta tillsammans.

– Jag visste inte om han skulle våldta mig, eller tortera mig eller mörda mig, säger kvinnan i förhör.

38-åringen säger att han inte tänkt ha henne ”som någon slags slagpåse eller något sånt”.

– Hon hade det bättre de dagarna där än vad jag har haft det hittills hos er här, säger 38-åringen i förhör om sin tid i Kronobergshäktet i Stockholm.

Erkänner nästan allt

I bunkern förmåddes kvinnan att ta vaginalprover på sig själv för att utesluta könssjukdomar. Detta för att 38-åringen senare skulle kunna ha oskyddat sex med henne.

Hon utsattes också för ett ”lackmustest”, som 38-åringen uttrycker det. Han gav henne en pistol och bad henne skjuta honom om hon ville. Vad kvinnan inte visste var att pistolen inte var riktig.

Mannen har erkänt i stort sett allt kvinnan berättat, men han nekar till att ha våldtagit henne i samband med att han drogade henne. Han nekar också till att ha haft planer på att föra bort fler kvinnor. Det utreds i en annan förundersökning.

Efter att ha hållit kvinnan i fångenskap i närmare en vecka körde 38-åringen henne till en polisstation i Stockholm. Där skulle hon övertyga polisen om att hon var okej och begära att få ut nyckeln till lägenheten som polisen bytt lås till.

Polisutredaren sade att han först ville prata bara med kvinnan. 38-åringen satt kvar och väntade utanför och kunde enkelt gripas.

Nu åtalas läkaren för grov våldtäkt och människorov.

10 september har 38-åringen och kvinnan kommit överens om att träffas för första gången i Stockholm. I förhör kallar han det senare för rekognosceringsträff. Han utger sig för att vara amerikan och pratar hela tiden engelska.

12 september träffas de igen. 38-åringen har då med sig märkta och omärkta jordgubbar. De som märkts med ett streck på bladet har sömnmedel på sig och dem ger han till kvinnan.

38-åringen har även med sig en rullstol för att kunna föra ut kvinnan till sin bil.

Under bilfärden ser han till att kvinnan är fortsatt drogad. När hon vaknar igen befinner hon sig i bunkern i Skåne.

18 september tar 38-åringen med sig kvinnan i bil upp till Stockholm sedan han själv varit där för att hämta saker i henne lägenhet men inte kommit in eftersom låset bytts ut av polisen. På dörren satt även ett brev från polisen att kvinnan skulle kontakta dem om hon dök upp.

38-åringen tar kvinnan till polisstationen där den nya nyckeln finns och där hon ska säga saker som gör att polisen ska släppa misstankarna om att hon förts bort mot sin vilja.

När utredaren kommer ner vill han prata med kvinnan i enrum. När dörren stängs bryter hon ihop och berättar snabbt vad som hänt. 38-åringen grips på polisstationen.

Källa: Polisens förundersökningsprotokoll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höll kvinna inlåst i bunker

Mer i ämnet