Iona Ghita hade samlat ihop 3.000 kronor genom att tigga på gatan i Sverige. Men när husvagnen började brinna förlorade hon allt. Foto: SVT

”Läkaren sa att jag borde åka hem den tid jag har kvar”

Uppdaterad
Publicerad

Ioana Ghita från Rumänien åkte till Stockholm i ett desperat försök att tigga pengar för sjukvård. Men i Stockholm fick hon besked att om att hon kommer att dö, om hon inte får en levertransplantation. SVT följde med trebarnmamman Ioana hem till familjen i Rumänien.

Med sig tillbaka till sin man och sina tre barn i byn Malu Vânăt i Rumänien, har Iona Ghita ett mycket svårt besked. Hon lider av hepatit och skrumplever. Efter besök på Karolinska sjukhuset fick hon veta att hon inte kommer att leva mer än högst ett eller två år, om hon inte får en levertransplantation.

– Att det var så allvarligt, det upptäckte de här på sjukhuset i Sverige. Annars hade jag kanske aldrig fått veta, utan bara dött där hemma, säger Ioana.

Hade samlat ihop 3.000 kronor – förlorade allt

Hon hade samlat ihop 3.000 kronor genom att tigga på gatan i Sverige. Men husvagnen hon låg och sov i på natten, i kåkstaden i Högdalen, började brinna, och Ioana förlorade allt. Ändå åker hon nu hem.

– Läkaren i Sverige sa till mig att det bästa för mig vore att åka hem och vara med min familj den tiden jag har kvar att leva, berättar hon och börjar gråta.

I Rumänien kostar sjukvården pengar och Ioana Ghita är mycket fattig. Hon tänker försöka, men hon har litet hopp om att kunna få transplantation eller ens lindrande behandling från sjukvården i Rumänien.

”Jag har tre barn och en man som behöver mig”

Men när SVT följer med Ioana hem till byn, är det en mycket lycklig mamma som återser sin familj igen. Längtan efter barnen Bianca, 16, Adrian, 11 och Sebastian, 7, har varit svår.

Tänker du på döden?

– Det är inte så att jag inte tänker på det. Men jag vill inte acceptera. Det är klart att det kommer mörka tankar ibland, men då försöker jag mota bort dem. Jag tänker på att jag har tre barn och en man som behöver mig.

Nästa del i bevakningen publiceras här på svt.se/abc i morgon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-migranter i Stockholm

Mer i ämnet