Hör samtalet med den misstänkte förfalskaren – och om hur fejkintyget upptäcktes. Foto: Omar Daham/SVT

Läkares namnteckning förfalskad till friskintyg för covid-19

Uppdaterad
Publicerad

En läkare på en mottagning i Stockholm som genomför covidtester har fått sin namnteckning kopierad av en man som säljer falska reseintyg. Det uppdagades för några dagar sedan, när en person som blivit nekad resa med ett falskt intyg dök upp på mottagningen.

Läkaren Omar Maslahs kollega ringde den misstänkte förfalskaren och utgav sig för att vara en potentiell kund. Mannen ville stämma träff redan nästa dag.

– Jag tror att det är en prisfråga, sen handlar det väl om nonchalans också, säger Omar Maslah.

Corona i Stockholm

Misstänker fler fall

Han har nu polisanmält två fall av falska reseintyg, men han befarar att det finns ett mörkertal. SVT har kontaktat polisen och Swedavia, men ingen av dem kan svara på hur vanliga just den här typen av förfalskningar är.

– Vi känner till att det finns erbjudande om förfalskade hälsointyg på nätet men vad vi kan se har man inte användning av det inom landets gränser. Möjligen vid resa utomlands för att där verifiera att man är frisk, skriver Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på NOA i ett mejl.

Swedavia hänvisar istället till marktjänstbolagen och flygbolagen som är de som sköter kontrollerna.

Vill se hårdare krav på intygen

På Omar Maslahs mottagning har man förutom signatur och stämpel även QR-kod på de reseintyg för covid-19 man utfärdar, men det är ingenting som Socialstyrelsen kräver.

– Jag tycker att man kanske ska bli lite hårdare med kraven för alla i branschen, så att inte intyg kan kopieras.

Omar Maslah ser stora faror med att det här förekommer samtidigt med den höga smittspridningen. Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet