Andreas Fischer, ordförande för Sjukhusläkarna Stockholm. Foto: Privat

”Kan behövas beväpnade skyddsvakter på akuten inom fem till tio år”

Uppdaterad
Publicerad

Ordföranden för fackförbundet Sjukhusläkarnas Stockholmsavdelning är positiv till fler utbildningsinsatser för sjukhuspersonalen. Men det behövs mer för att stoppa en oroväckande utveckling.

– Med nuvarande trend kan jag inte utesluta att vi kommer behöva beväpnade skyddsvakter på akutmottagningarna inom en fem- till tioårsperiod om inget görs, säger Andreas Fischer.

Moderaterna i landstinget lovar att om de vinner valet så kommer de satsa på tryggheten på sjukhusen, bland annat med hjälp av en säkerhetsubildning. Och ökat fokus på säkerheten behövs, menar Andreas Fischer, ordförande för Sjukhusläkarna Stockholm, en yrkesförening inom Sveriges läkarförbund.

– Senast i onsdags skedde ett mordförsök vid akutmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Det säger ju ganska mycket om hur säkerheten är på akutmottagningarna – mordförsök på våra medlemmars arbetsplatser är en allvarlig indikator på hur det ser ut, säger Andreas Fischer.

Almedalen 2018

Var tredje läkare hotad av patient

Enligt arbetsmiljöenketer som läkarförbundet gjort tidigare bland sina medlemmar så ökade hot och våld med 50 procent mellan 2010 och 2015. Under 2016 och 2017 uppgav en fjärdedel av alla medlemmar att de utsatts för hot och våld. Och sedan dess har det ökat, berättar Andreas Fischer. I en ännu inte publicerad studie uppger var tredje läkare att de känt sig hotade på arbetsplatsen av en patient, och var fjärde läkare säger att de hotats av en patients anhörig.

– Med nuvarande trend kan jag inte utesluta att vi kommer behöva beväpnade skyddsvakter på akutmottagningarna inom en fem- till tioårsperiod om inget görs, säger Andreas Fischer.

Vill se en blocköverskridande uppgörelse

Andreas Fischer är positiv till den utbildningsinsats som Moderaterna i Stockholms läns landsting föreslår.

– Sjuttio procent av våra medlemmar säger att de inte har fått någon som helst utbildning i konflikthantering och hur man hanterar hot och våld. Så en utbildningsinsats kommer absolut att göra skillnad. Men det räcker inte med vackra ord och vallöften, det behövs agerande, säger Andreas Fischer som gärna ser en blocköverskridande uppgörelse.

– Så att det blir åtgärder mot hot och våld på sjukhusen oavsett vem som vinner valet. Och det behövs lyftas upp på nationell nivå, det här är ett nationellt problem.

”En vårdinrättning är inte en turistattraktion”

Men det behövs fler åtgärder än utbildningsinsatser, menar Andreas Fischer. Bland annat borde inte vem som helst kunna komma ni på sjukhusen lika lätt som i dag.

– Ledningen måste inse den nya verkligheten och börja agera därefter. Förutom utbildning måste lokaler uppgraderas och säkras. En vårdinrättning är inte en turistattraktion där vem som helst ska ha rätt att spankulera omkring och vara. Det är ett medicinskt behov av vård som ska utgöra kriteriet för vem som får vistas på sjukhuset, säger Andreas Fischer.

”Vi måste bli mer medvetna om hur det ser ut”

Enligt Andreas Fischer har man i Malmö och Lund kunnat se personer i rånarluvor som springer omkring utanför akutmottagningarna i samband med att skjutna personer kommit in.

– Vad de har för agenda och eventuella vapen vet man ju inte men vi måste kunna säkerställa att dessa personer inte kan komma in. Det kräver att man övar säkerhetsorganisationen på sjukhusen och att man har ett skalskydd som gör att man kan ha inpasseringskontroller, säger Andreas Fischer som menar att man behöver ha en annan psykologisk medvetenhet än man har i dag.

– Vi måste bli mer medvetna om hur det ser ut. Tidigare har vi haft öppna dörrar på vårdinrättningarna men vi behöver nog inse att alla som söker sig till en vårdinrättning kanske inte är där för att få sjukvård utan har andra tankar. Och då måste man i god tid identifiera dessa och vidta lämpliga åtgärder, säger Andreas Fischer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2018

Mer i ämnet