Landstingsrådet Anna Starbrink och Ericastiftelsens verksamhetschef Anna Norlén. Foto: Ericastiftelsen

Landstinget räddar Ericastiftelsen – men terapi för barn läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Ericastiftelsen behandlar varje år omkring 250 barn och unga med psykoterapi. Men landstingets nya avtal tillåter inte att vården fortsätter. Däremot gav landstingsrådet Anna Starbrink (L) besked om att stiftelsens forskningsverksamhet kan fortsätta.

SVT Stockholm har tidigare rapporterat om att terapikollo för barn antagligen kommer att få stänga ned eftersom Stockholms läns landsting har sagt upp de tidigare avtalen med ideella organisationer som bedriver vård och behandling.

En annan verksamhet som tagit emot barn för terapeutisk behandling och som funnits sedan 1930-talet är Ericastiftelsen, och de har också drabbats. Enligt verksamhetschef Anna Norlén har man årligen tagit emot 100 nya unga från 0 till 25 år för terapi i huset stiftelsen äger i Vasastan. Men den vården läggs nu ned. Verksamhetschef Anna Norlén tycker läget är mycket ”olyckligt”.

”Komplexa problem”

– Tillgången på behandlingar minskar med detta ganska dramatiskt i Stockholms län. Vi har cirka 250 barn och unga per år nu och de förlorar ju sin terapi. Det är annars ganska begränsat med kostnadsfri terapi inom andra verksamheter. På Ericastiftelsen tar vi emot många som varit på BUP tidigare, men där har de kanske fått utredning och läkemedel, men det räcker inte alltid. De som kommer till oss har många gånger komplexa problem.

Ett ljus i mörkret är att Ericastiftelsen kan fortsätta med sin verksamhet inom kompetens- och metodutveckling på området barn i behov av särskilt stöd – detta är nu garanterat i och med ett nytt avtal som landstinget erbjudit stiftelsen.

Anna Starbrink (L): Lagstiftningen behöver ändras

Landstingsråd Anna Starbrink (L) med ansvar för hälso och sjukvård säger att situationen just nu är komplicerad för ideella föreningar. Hon menar att landstinget på grund av påtryckningar från myndigheter om lagstiftningens krav, helt enkelt inte får behålla de gamla vårdavtal man haft med ideella krafter, där också Röda korset och Ersta är sådana aktörer. Anna Starbrink menar ändå att man gjort vad man kunnat för Ericastiftelsen när man nu tecknat ett så kallat IOP-avtal (Idéburet offentligt partnerskap).

– Vi har kommit överens om en ny samarbetsform som handlar om framförallt forskning och utveckling kring barn. Det är komplicerat för ideella föreningar och jag är bekymrad över detta. Många av de här verksamheterna är väldigt uppskattade, men det är tydliga besked från statliga myndigheter om att vi måste upphandla vård. Det jag skulle önska är att lagstiftningen ändras så att vi kan samarbeta även med ideella aktörer.

Oppositionslandstingsrådet: ”Är en ideologisk fråga”

Men oppositionslandstingsrådet Susanne Nordling (MP) menar att SLL hade kunnat behålla bland annat Ericastiftelsens psykoterapiverksamhet för barn och unga.

– Andra landsting har hittat lagliga vägar att ha kvar verksamheter som Ericastiftelsen, inklusive den vård de kan erbjuda. Den lagtolkning SLL gör, att all vård måste ut på marknaden, är ideologisk och ingen juridisk sanning, säger Susanne Nordling (MP) oppositionslandstingsråd och fortsätter:

– Alla larmrapporter säger detsamma. Behovet av psykiatrisk vård ökar. I det läget väljer Alliansen att dra undan mattan för Ericastiftelsen som erbjuder kompetent vård till de allra svårast drabbade barnen, i tron att marknaden ska lösa alla problem. Det är en ideologisk fråga, inget annat, säger Susanne Nordling (MP) oppositionslandstingsråd.

Ökat vårdtryck

Ericastiftelsens verksamhetschef säger att hon är glad över att en del av verksamheten trots allt räddas kvar.

– Vi är inte ”hotade till livet” längre men jag undrar ändå om man inte kunnat hitta någon typ av lösning så att vi kunnat fortsätta med den psykiatriska vården. Juridiken är oklar och alla landsting har inte tolkat lika. Ericastiftelsen har en stabil och välfungerande verksamhet och det tar väldigt lång tid att bygga upp en sådan. Vårdtrycket ökar mer än någonsin, säger Anna Norlén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.