”Det är svårt att förstå att det där var jag”, säger Huddingebon Isabel Josephson. Det har nu gått tre månader sedan reportaget sändes i SVT. Foto: Frida Jareteg/SVT

Långtidssjuka körledaren Isabel – så gick det sen

Publicerad

Man skulle kunna säga att Isabel Josephson missade våren 2020. Istället för att leda sina barn- och ungdomskörer i Adolf Fredriks kyrka tampades hon med oavbruten feber i 115 dagar, utslag och andra obehagliga symptom till följd av coronasmittan. När SVT träffar Isabel fem månader efter insjuknandet har hon äntligen börjat starta upp sitt liv igen.

Det var i mitten av maj som 35-åriga Isabel Josephsons fall uppmärksammades. Hon blev ett exempel på en grupp som det knappt talades om i början av pandemin – de långtidssjuka som, isolerade i sina hem, tampades med feber vecka ut och vecka in. Ofta med andra, märkliga symptom som följd.

Blev provtagen

I Isabels fall orsakade coronasmittan också skakningar, minnesförluster och utslag. Hon bollades runt mellan olika vårdinstanser, men efter SVT:s reportage blev Isabel till slut provtagen då Region Stockholm förtydligade sina riktlinjer om att vårdcentralerna har ansvaret att se till att provtagning kan ske på ett säkert sätt, antingen på plats på vårdcentralen eller genom att vårdpersonal gör ett hembesök med skyddsutrustning.

Corona i Stockholm

Det gjorde att långtidssjuka covidpatienter med pågående smitta, som Isabel, kunde komma ta mer omfattande, venösa blodprover för att utesluta andra sjukdomar.

Har fått antikroppar

Isabel verkar inte ha haft några andra sjukdomar än just covid-19. Trots att hon nu testats positivt för antikroppar har hon fortfarande symptom, bland annat feber en eller ett par gånger i veckan.

Se intervjun med Isabel i videospelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet