För att bli klara med rösträkningen i tid togs det även in personer som inte säkerhetsprövades.

Länsstyrelsen skärpte säkerheten – men säkerhetsprövade inte alla rösträknare

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Stockholm har haft stora problem med att få klart rösträkningen i tid. För att snabba på processen har länsstyrelsen tagit in personal som inte gått igenom myndighetens skärpta säkerhetsprövning.

Inför årets rösträkning hade länsstyrelsen i Stockholm beslutat att vidta särskilda åtgärder utöver grundkraven. Personer som skulle räkna röster under länsstyrelsens kontrollräkning skulle genomgå en högre säkerhetsprövning, vilket bland annat innebär att personen inte ska finnas i belastningsregistret, misstankeregistret eller i polisens allmänna spaningsregister, även kallat Säporegistret.

Men när rösträkningen drog ut på tiden tvingades länsstyrelsen tumma på sina ambitioner.

Fel i rösträkning

Ett hundratal extra rösträknare

Inför helgen som gick hade länsstyrelsen i Stockholm kallat in ett hundratal extra rösträknare för att räkna klart rösterna i kommunal- och landstingsvalen i länet. Flera av dem som kallades in kom från länsstyrelser i andra län och hade redan gått igenom säkerhetsprövningar där. Men för att bli klara av rösträkningen i tid togs det även in personer som inte hade säkerhetsprövats.

– Från länsstyrelsen i Stockholm har vi företrädesvis plockat personer som är säkerhetsklassade. I den mån de inte varit säkerhetsklassade kan vi gå i god för personerna genom personlig kännedom så att vi känner oss trygga med att bemanna upp med dem. Det är personer som tidigare jobbat inom länsstyrelsen, säger Åsa Ryding, chef för rättsavdelningen på länsstyrelsen i Stockholm.

Säkerhetsklassades inte – trots att kraven höjts

Åsa Ryding menar att det är viktigt med säkerhetsprövning för att säkerställa att räkningen går rätt till. Och tidigare förra veckan skickades flera rösträknare hem efter att det upptäckts fel i deras räkning.

– Utifrån hur omvärldsläget ser ut totalt har vi gjort bedömningen att vi i år vill göra en typ av säkerhetsklassning som vi inte gjort tidigare år, säger Åsa Ryding och fortsätter:

Åsa Ryding, chef för rättsavdelningen på länsstyrelsen.

– Vi vet hur det har varit i andra länder med systempåverkan och vi vill verkligen försöka säkra upp så att det inte ens kommer fram misstankar om att sådana saker kan förekomma, och då är säkerhetsprövningarna ett led i att säkerställa det resultatet.

Ser du några problem med att alla inte säkerhetsklassats?

– Nej, jag gör inte det eftersom vi faktiskt har plockat personer som har jobbat inom länsstyrelsen som vi själva kan gå i god för. Så jag känner inte ett problem med det, säger Åsa Ryding.

Fick inte samma utbildning

Flera av de extrainkallade rösträknarna fick inte heller samma utbildning som de ordinarie räknarna fått.

– De har fått utbildning och instruktioner här på plats av de erfarna räkneledarna som jobbat med valet i två veckor. Men de har inte gått samma utbildning, nej, säger Åsa Ryding.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fel i rösträkning

Mer i ämnet