Lärare flyr Ross Tensta gymnasium

Uppdaterad
Publicerad

Det fortsätter att vara stökigt på Ross Tensta gymnasium. Under hösten har flera elever stängts av för slagsmål i skolan. Så sent som igår misshandlades en lärarassistent. Nu larmar flera lärare från skolan om situationen på gymnasiet.

Mariam är lärare på Ross Tensta gymnasium och vill vara anonym i vår intervju. Skolan har under flera år haft problem med elever som slåss. Igår misshandlades en lärarassistent utanför skolans matsal. Det är oklart om det var elever från gymnasiet eller utomstånde personer som låg bakom misshandeln.

– Lärarna jobbar, och gör allt och vill hjälpa eleverna. Men men att då skolan hindrar lärare från att hjälpa eleverna är det svåraste med vårt uppdrag. År efter år blir det värre och värre och jag mår dåligt över detta, säger ”Mariam”.

Stökigt på gymnasium i Tensta

Flera lärare har slutat

Det är en lång lista med problem vi får ta del av. Skolans personal vittnar om stökiga klasser, bristande resurser, och en allmänt otrygg arbetsmiljö. Det senaste året har flera lärare valt att sluta.

– Förra året slutade 10 lärare, rektorn slutade, administrativchefen slutade. Situationen på skolan är svår, och ingen vill erkänna att det finns problem på skolan, säger ”Mariam”.

– Det är självklart kritik som vi tar på stort allvar, och som vi dessutom satt igång med ett hårt arbete med att komma till rätta med. Men man ska komma ihåg att vi också omfördelar en ganska stor del av resurser till Ross Tensta gymnasium i förhållande till om det hade varit en skola i innerstan, säger gymnasiechefen Lars-Gustaf Jonsson.

Men ändå går det så dåligt? Varför gör det det?

– Det tycker jag är en orättvis bild, för man gör jättejobb med de elever som finns på Ross Tensta gymnasium.

”Ingen bryr sig”

Under hösten har sex anmälningar skickats in till Skolinspektionen. I flera år har antalet elever som söker sig till skolan sjunkit, likaså skolresultaten. Hälften av skolans elever tar inte examen och blir inte behöriga för fortsatta studier. ”Mariam” vill jobba kvar i skolan för elevernas skull men oroar sig för skolans framtid.

– Enligt mig så är det ingen som bryr sig om skolans situation eller om eleverna kommer att klara sig eller inte. Ingen bryr sig alls, säger ”Mariam”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stökigt på gymnasium i Tensta

Mer i ämnet