Agneta Eklöf, vaktmästare på Hembygdsföreningen, slog larm till polisen. Foto: SVT/Tomas BlidemanVisa alla (3)
Visa alla (3)

Explosion vid hembygdsgård i Vaxholm

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter klockan 01.00 fick räddningstjänsten larm om en explosion vid en hembygdsgård i Vaxholm. Platsen spärrades av och nationella bombskyddet kallades till platsen.

– Det har skett någon form av explosion utanför byggnaden. Det ska vara skador på byggnaden och flera fönsterrutor är sönder. Vi är klara på platsen och har lämnat över ärendet till polisen, sa Christer Wahlström, ledningsbefäl vid räddningstjänsten tidigare på torsdagsmorgonen.

Nationella bombskyddet kallades först till platsen, men kort därefter inträffade två nya explosioner, en i Stockholm och en i Södertälje, vilket prioriterade ner Vaxholms-explosionen.

Vaktmästaren vaknade av smällen

Agneta Eklöf är vaktmästare i Hembygdsföreningen, det var hon som slog larm om explosionen.

– Jag vaknade av en kraftig smäll och for upp ur sängen. Jag tittade ner på hembygdsgården eftersom jag förstod att det kom därifrån. Det var ett allmänt kaos, berättar hon för SVT Nyheter Stockholm.

Boende i området beskriver hur en yttervägg på fastigheten blev uttryckt av explosionen, och hur en hel vägg har lossnat. Ingen av de boende som SVT pratar med på plats tror att det handlar om en olyckshändelse. De menar att det inte ska finnas gas, eller andra explosiva föremål i hembygsgården.

Ingen uppges skadad

– Räddningstjänsten har använt värmekamera på byggnaden i Vaxholm och de har inte hittat någon person som skadats. Vi prioriterade därför explosionen på Södermalm, säger Peter Asp, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen, och fortsätter:

Enligt räddningstjänsten har någon form av explosion skett utanför en hembygdsgård i Vaxholm. Foto: Brottsplats Sthlm

– Vi har dock en patrull på plats i Vaxholm och bombteknikerna kommer åka dit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer