Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De hugger oss Järvabor i ryggen”, säger Carina Masreliez Kvarnborg. Foto: Ellinor Knoxborn/SVT

Kritik mot Järvas nya begravningsplats: ”De hugger oss Järvabor i ryggen”

Uppdaterad
Publicerad

En efterlängtad begravningsplats för Järvabornas egen skull, eller ett uppblåst prestigeprojekt som aldrig kommer sluta kosta pengar?

Snart står etapp ett av bygget klart, dyrare än beräknat. Striden om etapp två går vidare.

Carina Masreliez Kvarnborg är talesperson för Låt parken leva, en grupp som är mot placeringen av Järva begravningsplats. Hon bor själv i Tensta med utsikt över det nya byggområdet och har under flera år försökt få staden att överväga en annan placering för projektet.

– Vi är inte emot begravningsplatsen, vi är emot att den ligger här. Det blir för dyrt och vi tror inte att den kommer kunna tas i bruk, säger hon.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Kyrkogårdsförvaltningen håller inte med om miljökritik

Låt parken leva har under åren pekat på flera anledningar till att platsen är olämplig att bygga på, bland annat ur miljöaspekt.

Så svarar kyrkogårdsförvaltningen på frågor om miljön:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pär Martinsson är sedan maj 2023 projektledare för Järva begravningsplats. Foto: Ellinor Knoxborn/SVT

Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet och har beslutat att ge staden dispens för bland annat anläggandet av våtmarker. Enligt handlingar som SVT tagit del av finns en anmälan om tillsyn skickad till länsstyrelsen angående begravningsplatsen. Den gången hittade länsstyrelsen inget fel.

”Greenwashing”

– När SVT kom hit och rapporterade om hur man använder hästar för att bevara den värdefulla miljön, då trodde vi att vi skulle svimma. Det är greenwashing, det är vad det är, säger Carina Masreliez Kvarnborg.

Annelie Sjöström, kommunikationschef på kyrkogårdsförvaltningen, bekräftar att hästarna bara användes under en eftermiddag, men menar att de fyllde en specifik funktion där och då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet