Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så hjälper hästarna att skapa en ny begravningsplats, starta klippet. Foto: Leonora Toplica/SVT

Annorlunda begravningsplats byggs på Järva – med hjälp av hästar

Uppdaterad
Publicerad

På Järvafältet vid Akalla byggs det för fullt en ny begravningsplats i ett naturområde. Tanken är att båda två ska smälta samman.

– Vi tänker att man kan gå hit och sörja sina anhöriga, men även meditera till exempel, säger Annelie Sjöström, kommunikationschef på Stockholms stads kyrkogårdsförvaltning.

Under flera år har Stockholm stad planerat för en ny begravningsplats i Järva-området. Detta då befolkningen i detta område växer och det bor många människor med olika livsåskådningar.

– Vi ser att behovet av till exempel kistgravar är stort här i Järva, säger Annelie Sjöström, på Stockholm stad. 

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

När SVT Stockholm var på besök fanns även två hästar på plats för bidra till byggandet. Detta genom att dra upp stora järnbalkar till minneslundarna.

– Vi väljer att använda hästarna eftersom de inte skadar marken lika mycket som en grävmaskin. Det är i en känslig miljö vi jobbar, säger Annelie Sjöström.

Järva begravningsplats

Begravningsplatsen vänder sig till alla, oavsett tro eller livsåskådning. Hösten 2024 är det tänkt att den första etappen av begravningsplatsen ska stå klar. Cirka 9000 gravar, varav nästan en tredjedel kommer att bestå av kistgravar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet