Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lucas mamma Åsa Lindström berätta om sorgen efter sonen, hur hon ser på att han stod upp för sin vän och om kopplingen till civilkurage och Mikael i Skärholmen. Foto: Håkan Claesson/SVT/privat

Lucas Atrak stod upp för sin vän – misshandlades till döds

Publicerad

I augusti 2023 blev då 16-årige Lucas Atrak så svårt misshandlad att han senare avled, efter att ha stått upp för en kompis som hotades, misshandlades och utpressades. Nu ser mamma Åsa stora likheter med mordet på Mikael i Skärholmen.

– Jag blir så ledsen och förtvivlad över att en pappa förlorar livet av att han också säger ifrån när någonting är fel. Det kan inte vara att vi ska leva i rädsla av att våga säga ifrån.

När Lucas var hos en kompis i Gustavsberg på en liten fest i början på augusti 2023 dök plötsligt två ungdomar upp med varsin kniv. När de såg Lucas började de misshandla honom och slog honom med baksidan av kniven. De hotade de andra ungdomarna att inte hjälpa honom och lämnade sedan platsen.

– När hans kompisar försökte trösta honom kollapsade han. Han hade en svår hjärnskakning, säger mamma Åsa Lindström.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Bråk om en flaska cider

Men händelsen började långt innan det, på en fest där samma två ungdomar började anklaga en vän till Lucas för att ha tagit en flaska cider. De tog strypgrepp på kompisen och började därefter pressa honom på pengar.

Lucas försökte ingripa för att skydda sin vän. Åsa berättar att han ville att de skulle sluta behandla kompisen på det sättet.

En månad efter misshandeln och drygt två veckor efter sin 17-årsdag dog Lucas på sjukhuset.

– Vi försöker göra någonting bra av den här situationen. Om vi inte gör någonting av det, om han har dött och det inte fått någon inverkan, då kommer det vara svårare för oss att leva med den här smärtan, säger Åsa.

Drar paralleller till Mikael i Skärholmen

I början av april kom domen. En jämnårig pojke dömdes för vållande till annans död till ungdomsövervakning i tio månader. Den andra pojken kunde inte åtalas på grund av sin låga ålder.

Knappt en vecka efter domen sköts 39-årige Mikael till döds i Skärholmen, efter att ha konfronterat ett ungdomsgäng. Lucas mamma Åsa drog direkt kopplingen till sin son: Att förlora livet för att man säger ifrån när något är fel.

Hör henne berätta om det och om sorgen efter sonen i videon längst upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet