Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dimitris Constantinou, grundare av föreningen Team storebror, nattvandrar i Skärholmen där 39-årige Mikael sköts ihjäl. Hör honom ge exempel på hur man kan hjälpa till att sätta ner foten mot gängkriminaliteten. Foto: SVT

Kriminolog: Kan leda till att färre säger ifrån

Uppdaterad
Publicerad

Dödsskjutningen i Skärholmen har väckt stor oro i området. Brottet riskerar också att skapa ökad rädsla för att agera på ordningsstörningar, enligt Felipe Estrada Dörner, professor i kriminologi.

– Tyvärr kan det här leda till att vi får mindre av det vi behöver mer av – vuxna som säger ifrån, säger han.

39-årige Mikael sköts på onsdagskvällen ihjäl framför sin son i Skärholmen i södra Stockholm. Enligt SVT:s uppgifter ska skjutningen ha skett efter att han konfronterat ett ungdomsgäng i en gångtunnel.

– Här är det en förälder som vill sitt bostadsområdes bästa – utifrån den information vi har i dagsläget – som drabbas av våldet. Det är inte en felskjutning som vi har sett förut och inte heller en uppgörelse mellan kriminella gäng, säger Felipe Estrada Dörner, professor i kriminologi vid Stockholms universitet.

39-årige Mikael sköts till döds i Skärholmen

Skapar osäkerhet

Utöver den tragedi som drabbat Mikaels närstående, innebär dödsskjutningen även en otrygghet för boende i Skärholmen.

– En sådan här händelse blir då extra skadlig eftersom den naturligtvis kommer att leda till större osäkerhet att agera på ordningsstörningar i området man bor i, säger Estrada Dörner.

Dimitris Constantinou, grundare av föreningen Team storebror, nattvandrar i Skärholmen och understryker vikten av civilkurage.

– Jag tror att det måste sitta i människans hjärta och själ att våga säga ifrån. Sedan finns det olika sätt att säga ifrån. Du kan alltid ringa polisen, söka dig till en väktare eller känna av situationen, säger Constantinou.

Estrada Dörner tror dock att dödsskjutningen kan komma att ha en påverkan på hur människor tänker kring att våga ingripa och visa civilkurage.

– På kort sikt kan det absolut ha det och därför är det oerhört viktigt att gärningspersonerna åker fast väldigt fort och att boende ser att sådant här inte sker ostraffat.

I videon ovan: Hör Dimitris Constantinou ge exempel på hur du kan sätta ner foten: ”Jag går inte fram till gängkriminella som är uppe i varv”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

39-årige Mikael sköts till döds i Skärholmen

Mer i ämnet