Lika mycket trafik när Norra länken öppnar

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmare måste avstå bilen för att undvika ett framtida trafikkaos.

Tunnelprojektet Norra länken kommer på sikt inte minska trafiken så mycket som förväntat. Det visar en ny rapport från Trafikkontoret. För att klara transportbehoven för Stockholms nya stadsdelar måste invånarna avstå bilen, annars väntar trafikkaos.

– När Norra länken planerades i början av 1990-talet var det ingen som kunde förutse att vi skulle växa med den kraften vi faktiskt växer med i dag, säger trafikborgarrådet Ulla Hamilton (M).

På Valhallavägen reser de flesta med bil

I dag är 60 procent av alla trafikanter på Valhallavägen bilburna, men i Trafikkontorets framtidsscenario väntas de minska med hälften. Cyklisterna blir fler men själva andelen oförändrad samtidigt som andelen kollektivtrafikresenärer fördubblas.

Därmed kan det totala antalet personer som transporteras öka, från dagens 81 personer per minut till 164 personer per minut.

Ny busslinje mellan Hjorthagen och Karolinska

I sin rapport föreslår Trafikkontoret därför breddade gång och cykelbanor på Lidingövägen, separata bussfiler längs både Valhallavägen och Lidingövägen, samt en helt ny busstomlinje 6 mellan Hjorthagen och Karolinska i Solna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norra länken

Mer i ämnet