Åsa Brugård Konde på Livsmedelsverket om hur myndigheten ser på kostillskott, samt covid-19 och D-vitaminbrist. Foto: SVT

Livsmedelsverket: Möjligt att D-vitamin påverkar hur sjuk man blir i covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Kan D-vitamin stärka immunförsvaret och ge ett visst skydd mot covid-19? Det är en omdiskuterad fråga just nu. Studier har visat att låga D-vitaminnivåer kan öka mottagligheten för luftvägsinfektioner, men när det gäller covid-19 finns i dag inte tillräcklig kunskap, enligt Livsmedelsverket.

Forskning tyder på att svårt sjuka i covid-19 ofta har låga nivåer av D-vitamin, men det betyder inte nödvändigtvis att D-vitamin skulle skydda mot sjukdomen.

De senaste veckorna har apotekens försäljning av kosttillskott med just D-vitamin fått ett rejält uppsving. På Apoteket handlar det om en ökning på över 40 procent jämfört med samma period förra året, rapporterar TT.

Livsmedelsverket är positivt till kosttillskott om man har låga D-vitaminnivåer eller tillhör riskgrupp, men varnar för överkonsumtion. Ser mer i klippet.

Ett problem i diskussionerna om D-vitamin är att det finns få studier kring hur vanligt låga D-vitaminnivåer är bland den svenska befolkningen.

I Livsmedelsverkets senaste stora stora undersökning av svenskarnas matvanor, Riksmaten från 2011, rapporterade 1 800 svenskar mellan 18-80 år in vad de åt. Hos en undergrupp av deltagarna mättes även nivåerna av D-vitamin i blodet. Mätningarna visade att omkring 20 procent av deltagarna hade en D-vitaminstatus under Livsmedelsverkets gräns för optimal nivå, 50 nanomol per liter blod.

Blodproven togs emellertid på sommarhalvåret och det är möjligt att en högre andel ligger under gränsvärdet under vinterhalvåret, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

  • Barn under 2 år: 10 mikrogram
  • Personer som inte äter fisk och/eller berikade livsmedel: 10 mikrogram
  • Personer som täcker ansikte, armar och ben eller inte är ute i solen under sommaren: 10 mikrogram
  • Personer som bär kläder som täcker ansikte, armar och ben eller inte är ute i solen under sommaren och dessutom inte äter fisk och D-vitaminberikade livsmedel: 20 mikrogram
  • Äldre över 75 år: 20 mikrogram

Källa: Livsmedelsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.