Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT besökte popup-mottagningen och pratade med artisten Cherrie om varför hon har engagerat sig i D-vitaminfrågan. Foto: SVT

Popup-mottagning kollar D-vitaminet i vintermörkret

Uppdaterad
Publicerad

D-vitamin bildas bland annat i våra kroppar med hjälp av solljus. Men under vinterhalvåret ökar risken att vitaminet sjunker till för låga nivåer, i synnerhet om man har mörk hud som filtrerar bort mer uv-strålning än ljus hud. Därför har nu en tillfällig mottagning öppnat i Rinkeby som erbjuder kostnadsfria tester.

– I Järvaområdet bor många som tillhör riskgrupper och fler täcker sig än på andra ställen. Dessutom är jag själv från området och jag ville ge något tillbaka, säger Omar Maslah, läkare på hälso- och sjukvårdsmottagningen Legehuset.

Långvarig brist på D-vitamin orsakar skelettsjukdomar som rakit och osteomalaci. En omdiskuterad fråga just nu är om D-vitamin kan stärka immunförsvaret och därmed ge ett visst skydd mot covid-19. Studier har visat att låga D-vitaminnivåer kan öka mottagligheten för luftvägsinfektioner, men när det gäller covid-19 finns i dag inte tillräcklig kunskap, enligt Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket är positivt till kosttillskott när det behövs, men överkonsumtion kan vara skadligt. Först och främst rekommenderas att man försöker få i sig D-vitamin från mat under vinterhalvåret som till exempel: fet fisk, mejeriprodukter, svamp, ägg och andra livsmedel som är berikade med D-vitamin.

Oklart hur vanligt D-vitaminbrist är

Visa

Ett problem i diskussionerna om D-vitamin är att det finns få studier kring hur vanligt låga D-vitaminnivåer är bland den svenska befolkningen.

I Livsmedelsverkets senaste stora stora undersökning av svenskarnas matvanor, Riksmaten från 2011, rapporterade 1 800 svenskar mellan 18-80 år in vad de åt.

Hos en undergrupp av deltagarna mättes även nivåerna av D-vitamin i blodet. Mätningarna visade att omkring 20 procent av deltagarna hade en D-vitaminstatus under Livsmedelsverkets gräns för optimal nivå, 50 nanomol per liter blod.

Blodproven togs emellertid på sommarhalvåret och det är möjligt att en högre andel ligger under gränsvärdet under vinterhalvåret, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Livsmedelsverkets råd om D-vitamintillskott

Visa
  • Barn under 2 år: 10 mikrogram
  • Personer som inte äter fisk och/eller berikade livsmedel: 10 mikrogram
  • Personer som täcker ansikte, armar och ben eller inte är ute i solen under sommaren: 10 mikrogram
  • Personer som bär kläder som täcker ansikte, armar och ben eller inte är ute i solen under sommaren och dessutom inte äter fisk och D-vitaminberikade livsmedel: 20 mikrogram
  • Äldre över 75 år: 20 mikrogram

Källa: Livsmedelsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer