Lotta Edholm (L) har varit en av de starkaste kritikerna till det planerade Nobelcentret på Blasieholmen. Foto: TT och TMRW/Nobelhuset AB. Arkitektur: David Chipperfield Architects

Lotta Edholm (L): ”Överklagan om Nobelcenter bör dras tillbaka”

Publicerad

Frågan om bygget av ett Nobelcenter på Blasieholmen kom att bli en valfråga i kommunvalet i Stockholm 2018. Men redan dagen efter valet skickade tjänstemännen i staden in en överklagan på mark- och miljödomstolens beslut. Vilket kan leda till att byggnaden blir verklighet.
– Det här borde inte avgöras på tjänstemannanivå, det borde tas upp i kommunstyrelsen först, säger Lotta Edholm (L)

När valresultaten var preliminärt räknat under valnatten stod det klart att en majoritet av den kommande ledamöterna i kommunfullmäktige skulle bestå av förespråkare till Nobelcenter. Moderaterna, Socialdemokraterna och Centerpartiet har sedan tidigare gjort klart att man vill fullfölja planerna på ett Nobelcenter på Blasieholmen. De resterande partierna i kommunfullmäktige är emot. Partierna som är för bygget fick efter den preliminära rösträkningen 53 av totalt 101 mandat.

L fortsätter motsätta sig bygget

När Stockholm stad dagen efter valet valde att skicka in en överklagan på Mark- och miljdomstolens nej gick man vidare med planerna på en byggnation utan att de nya politikerna i kommunstyrelsen fick rösta om saken. Något som Lotta Edholm (L) ställer sig frågande till.

– Det är inte säkert att de nya politikerna känner sig bundna av gamla beslut, säger hon.

Kan Nobelcenter bli föremål i förhandlingar om makten nu efter valet menar du?

– Svårt att säga. Det finns fortfarande en majoritet för ett Nobelcenter på båda sidor om blockgränserna. Så jag tror inte att det kommer att bli en förhandlingsfråga.

”En slump att överklagan lämnades in dagen efter valet”

När SVT frågar Stockholm stad om varför man så tätt inpå valresultatet skickade in överklagan meddelar kommunikationsansvarig på stadsledningskontoret att det är en slump att det råkade bli dagen efter valdagen.

Catharina Gyllencreutz, stadsjurist på Stockholms stad, säger att beslutet redan var fattat i kommunstyrelsen i juni. Att överklagan skickades in dagen efter valet var för att de var klara då. Beslutet om att bygga Nobelcenter kan dock fortfarande rivas upp av kommunstyrelsen framöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer