Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Iréne Svenonius (M) och Aida Hadzialic (S) om förslaget. Foto: Annie Månsson/SVT

M föreslår adhd-test för barn i utsatta områden

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill att alla barn i utsatta områden ska adhd-testas – för att minska gängkriminaliteten. 

– Vi vet att en obehandlad adhd ökar risken dramatiskt för att hamna i kriminalitet, säger finansregionråd Iréne Svenonius (M).

Det är Moderaterna i Stockholm som föreslår att alla skolbarn i länets utsatta områden ska snabbundersökas för adhd, vilket Expressen var först att rapportera om. Snabbtesterna ska leda till att fler barn ska genomgå en utredning och få en adhd-diagnos, hoppas Moderaterna. 

– Det är betydligt färre barn i utsatta områden jämfört med andra områden som har en diagnos för adhd och därmed inte får rätt mediciner och stöd i skolan. Det vill vi åtgärda, säger finansregionråd Iréne Svenonius (M) till SVT.

Val 2022

Enligt Moderaterna ska undersökningarna vara frivilliga.

M hoppas komma åt gängkriminaliteten

Partiet ser förslaget som ett sätt att komma åt problemet med gängkriminalitet. Man vill besluta om förslaget på regionnivå, men också driva frågan nationellt.

– Med tidig upptäckt av adhd så kan vi sätta in tidiga åtgärder i skolan och vården för att barn och ungdomar ska få rätt hjälp. Vi vet att en obehandlad adhd ökar risken dramatiskt för att hamna i kriminalitet, det ser vi i kriminalvården, Iréne Svenonius och hänvisar bland annat till att det på landets anstalter är en hög andel av de intagna som har adhd.

– Får man hjälp som barn så minskar risken för att man hamnar i utanförskap och kriminella miljöer, säger Svenonius.

S kritiska: ”Verklighetsfrånvänt”

Socialdemokraterna i Stockholms län kritiserar förslaget och menar att det inte finns någon snabb lösning för att komma åt gängkriminaliteten.

I videon ovan hör du kritiken från oppositionsregionrådet Aida Hadzialic.

– I Region Stockholm stänger man ner ungdomspsykiatrin och det tar närmare ett år att få en npf-diagnos. Så förslaget känns ganska verklighetsfrånvänt om man tittar på det Moderaterna gör i dag, säger Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, till Expressen.

Starka reaktioner från MP

Miljöpartiet som också styr Region Stockholm tillsammans med M, KD, L och C är trött på den retorik som Moderaterna använder sig av.

– Den tror vi är farlig för den stigmatiserar människor. Det är inte en diagnos att vara fem år, fattig och ha en invandrarbakgrund, säger Sandra Ivanovic Rubin (MP), ordförande för psykiatriberedning i Region Stockholm.

Överläkare tveksam till förslaget

Även Lena Nylander, överläkare och specialist i allmän psykiatri på Lunds universitet, är skeptisk. Hon menar att det är bättre att fokusera på en bra och trygg skola.

– Det viktigaste man kan göra för barn med adhd – det är att se till att skolan fungerar. Det som är bra för barn med adhd är bra för alla barn, säger hon till Expressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet