– Det unika just nu är den långa perioden med värme, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg Foto: TT/SVT

Sköna maj – i år skönare än någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Solen har skinit rekordmycket över Stockholm denna heta försommar. Aldrig tidigare, sedan mätningarna startade 1908, har soltimmarna över huvudstaden varit lika många i månaden maj och med det har också medeltemperaturen varit den högsta på över hundra år.

Stockholm var först ut i landet med att mäta antalet soltimmar år 1908. Sedan mätningarna startade har man aldrig haft lika många soltimmar som i år under maj.

– Det gamla rekordet från 1941 med 391 soltimmar slog vi i tisdags och idag på förmiddagen hade vi 414 soltimmar. säger Per Stenborg, meteorolog på SVT.

Inte bara soligt – det var varmt också

Men även temperaturen slår rekord. Temperaturmätningarna startade år 1858 och aldrig tidigare har maj månad varit så varm i Stockholm. Efter att flera högtryck avlöst varandra sattes värmerekord redan den 16 maj – och värmen höll sig kvar.

– Under maj månad har medeltemperaturen varit 15,9 grader, normaltemperaturen mellan åren 1961 till 1990 är 10,5 grader, säger Per Stenborg, meteorolog SVT.

Slog tidigare toppnotering med två grader

Det tidigare värmerekordet i Stockholm sattes 1993 med en medeltemperatur på 13,9 grader i maj månad.

– Att man slår ett rekord med två grader är rekordhögt. Det vanliga är det gamla rekordet slås med tiondelar, säger Per Stenborg.

– Det unika just nu är den långa perioden med värme.

Kyligare väder efter helgen

Foto: TT

Enligt Per stenborg så ser det soliga och varma vädret ut att hålla i sig även under helgen.

– Det finns chans till någon lokal skur i helgen och i  början av nästa vecka är det fortsatt sol men det blir lite svalare.

Göteborg varmast i landet

Men trots toppnoteringarna var Stockholms inte varmast i landet under maj månad. Högst medeltemperatur under maj hade Göteborg med 17, 4 grader.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.