Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande på Lidingö. Foto: Elias Ljungberg/TT

Lidingö ett steg närmare tiggeriförbud

Uppdaterad
Publicerad

Den styrande majoriteten på Lidingö vill se ett tiggeriförbud på flera platser i kommunen. Trots att frågan splittrar majoriteten, Liberalerna var emot, röstades förslaget igenom på Kommunstyrelsen igår och skickas nu på remiss.

Det var Moderaterna, Kristdemokraterna och det lokala Lidingöpartiet som röstade igenom förslaget som betyder att ärendet nu skickas på remiss till Polismyndigheten och handlare i de berörda områdena.

– Det innebär att vi förbjuder tiggeri på flera områden. Många Lidingöbor tycker att det känns otryggt med tiggarna idag och tiggeri är inte en väg ur fattigdom, säger Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande på Lidingö.

Förslaget kommer efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen i slutet av 2018 där Vellinge kommun fick rätt att införa ett lokalt tiggeriförbud.

Men innan Kommunfullmäktige i Lidingö stad får ta ställning till ett eventuellt tiggeriförbud i kommunen ska alltså flera parter få säga sitt.

– Vi ska lyssna på de åsikter som kommer in och vi ser fram emot att höra vad handlarna tycker men vi hoppas ju på att vi kan genomföra det här, säger Daniel Källenfors (M).

Om handlarna är negativa till ett förbud kommer ni ändå införa det?

– Ja, Moderaterna är för ett nationellt tiggeriförbud så det är målet.

Spricka i majoriteten – L röstade emot

Liberalerna, som också sitter i Kommunstyrelsen på Lidingö, röstade nej.

– Tiggeri är ingen lösning på fattigdom men lösningen är inte heller att förbjuda människor att be om hjälp eller att förbjuda människor att ge pengar, säger Amelie Tarschys Ingre (L), kommunalråd.

Förslaget har även fått hård kritik av oppositionen.

– Vi tycker att det är ett slag i luften, det kommer inte åtgärda de problem som majoriteten målar upp, ett lokalt tiggeriförbud på Lidingö rättar inte till problemen i Rumänien. Det ökar

Patrik Sandström (MP) är oppositionsråd på Lidingö. Foto: Orlando G Boström

stigmatiseringen och är ett missbruk av ordningslagen, säger Patrik Sandström (MP), oppositionsråd.

Oppositionsrådet: Mycket tråkig utveckling

Oppositionsrådet lyfter att ett tiggeriförbud inte kommer att kunna röstas igenom i Kommunfullmäktige utan stöd från Sverigedemokraterna.

– Vi tycker att det är en mycket tråkig utveckling att majoriteten för första gången i Lidingös historia tar hjälp av SD för att få igenom ett förslag. Vi verkar i Lidingösonen Raul Wallenbergs anda och det innebär att hjälpa de som är utsatta, det gör inte det här förslaget, säger Patrik Sandström (MP).

Kommer ni söka stöd av SD för att få igenom förslaget?

– Det vet jag inte. Vi lägger fram den politik vi tror är bäst för Lidingöborna och hoppas få stöd för det, säger Daniel Källenfors (M).

Förslaget går nu ut på remiss och kommer enligt kommunstyrelsens ordförande läggas fram inför Kommunfullmäktige först i september eller oktober.

Här vill kommunstyrelsen på Lidingö förbjuda tiggeri:

Rudboda torg

Källängstorget på Näset

Lidingö centrum

Torsviks torg

Baggeby torg

Larsbergs centrum inkl. ICA Kvantum

Området i Högsätra vid Willys och Max

Skärsätra torg

Breviks centrum

Området i Käppala vid ICA Supermarket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.