Nu svarar KI:s ledning på kritiken om maktkampen bland forskare. Foto: SVT

Maktkamp, prestige och bråk om pengar

Uppdaterad
Publicerad

Maktkamp, prestige och bråk om pengar – forskare vid Karolinska institutet beskriver en arbetsmiljö där elitsatsningar fått forskare att vända sig mot varandra. Nu svarar KI:s ledning på kritiken.

Professor Olle Ringdéns forskningsstudie med stamceller från moderkaka har räddat livet på svårt sjuka patienter men uppges också sakna alla nödvändiga tillstånd och har därför tillsvidare stoppats. Enligt SVT Stockholms granskning handlar den stoppade forskningsstudien om mer än regler och etiska dilemman. I botten finns en maktkamp mellan olika avdelningar som vissa menar handlar om patienter, pengar och prestige.

– Det är en maktkamp, säger Outi Hottava, professor.

SVT: Är konkurrensen så stor att forskarna måste svartmåla varann?

– Svaret på frågan är nej, naturligtvis så vill alla tillhöra spetsen och ibland när de upplever att de upplever sig inte bli sedda så ifrågasättar man naturligtvis de prioriteringarna, säger Anders Ekbom, prorektor på Karolinska Institutet.

Professor Olle Ringdén beskriver en elit- och mobbingkultur som gynnar viss forskning.

– Det är inte som man säger att patienten är i fokus utan man är mer intresserad av ära och berömmelse och att få nobelpris, än att rädda liv på patienter, säger Olle Ringdén.

SVT: Den här elitkulturen som många beskriver, vad beror den på?

– I den forskarvärld vi befinner oss i, nationellt och internationellt så är det en konkurrens om resurser, säger Anders Ekbom, prorektor vid Karolinska Institutet.

SVT: Finns det inte en risk att den forskning som Olle Ringdén och hans grupp bedrivit går förlorad?

– Den risken finns men om forskningslinjen håller så är jag övertygad om att fortsatt stöd kommer ges så småningom. Men vi som universitet måste också tillse att de lagar och regler som finns efterföljs, säger Anders Ekbom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Moderkaksceller på Karolinska

Mer i ämnet