Foto: SVT Grafik/Eva Eliasson

Mamman till 9-åringen: “Vi är lättade”

Publicerad

En två års lång kamp mot skola och rättsväsende är över. I dag dömdes skolledaren till fängelse för de sexuella övergrepp som han utsatt deras son för. – Det som betyder mest är att vår son blev lyssnad på, säger mamman.

Övergreppen mot 9-åringen började i slutet av 2016. Ganska snart började sonen bete sig annorlunda hemma. Han var oftare sjuk och ville inte gå till skolan. I maj 2017 berättade han till slut varför han mådde dåligt, han hade blivit utsatt för upprepade sexuella övergrepp av sin mentor på skolan.

Polisanmälde

Föräldrarna och skolan polisanmälde direkt, men redan efter några veckor lades förundersökningen ned i brist på stödbevisning. Familjen fick då besked om att mannen skulle få fortsätta jobba på skolan och dessutom befordras till en högre tjänst. Efter påtryckningar från föräldrarna och andra lärare tvingades han dock lämna sin anställning.

– Att den första förundersökningen lades ned är under all kritik och hur skolans ledning agerade var fruktansvärt. Ett barn i den här åldern ljuger inte om sånt här, säger 9-åringens mamma.

Misstankarna stärktes av en slump

Att fallet återupptogs i slutet av 2018 var egentligen en slump. Då anmälde två före detta elever, vid en annan skola, mannen för sexuella övergrepp och för att ha blivit utnyttjade för sexuell posering 2009 och 2012. Deras fall stärkte misstankarna mot mannens sexuella intresse för barn och 9-åringens fall återupptogs. Den här gången gjordes allting rätt.

– Poliserna har gjort ett fantastiskt arbete. De har verkligen respekterat vår son och tagit honom på allvar. Även åklagaren och våra målsägandebiträden har varit fantastiska, säger mamman.

”Början på ett nytt kapitel” för sonen

Skolledaren dömdes till två och ett halvt års fängelse, precis som åklagaren yrkat, i alla fall när det gäller nioåringen. För familjen känns det som en upprättelse och inte minst för deras son som nu kan lägga två tunga år bakom sig.

– Han är jättelättad och han tycker att det är så skönt. Jag tror att han tycker att det börjar ett nytt kapitel för honom nu och han börjar återfå tilliten till vuxenvärlden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer