Den misstänkta mannen köpte varor på Ikea för att bygga en självmordsbomb. I hans lägenhet fann man även flera flaskor aceton. Foto: Från förundersökningen.Visa alla (5)
Visa alla (5)

Terrormisstänkt köpte bombdelar på Ikea

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen åtalades en 20-årig man misstänkt för förberedelser till terroristbrott. Åklagaren menar att man har bevis för att mannen förberett att göra en självmordsbomb.

I mitten på februari häktades mannen misstänkt för att i januari köpt in föremål som han skulle kunna använda för att skapa en bomb.

Vid en husrannsakan hos mannen som är hemmahörande i Sollentuna hittades bland annat sex flaskor aceton, silvertejp, en mobiltelefon av äldre modell, samt burkar med stålkulor.

I bevismaterialet finns bland annat kvitto från Ikea på en tryckkokare och kvitto från Kjell & Co där julgransbelysningen köpts in. Julgransbelysningen har vid tidigare terrordåd används eftersom sladdarna lämpar sig för detta syfte. Förundersökningen innehåller även bevis för att den misstänkta mannen laddat hem handböcker för hur man gör bomber. 

– Min uppfattning är att han skaffat, förvarat och sammanställt vätskor och föremål med avsikt att göra en självmordsbomb. Den brottsliga gärningen som förberetts har allvarligt kunnat skada Sverige, säger kammaråklagare Ewamari Häggkvist vid Riksenheten för säkerhetsmål i ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten.

Tidigare försökt ansluta sig till IS

Under juni stoppades mannen vid två tillfällen i Turkiet. Han skickades då tillbaka till Sverige och enligt åklagaren ska syftet med vistelsen i Turkiet varit att ansluta sig till IS i Syrien.

I stämningsansökan står att ”syftet med gärningen har varit att injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller en befolkningsgrupp och att allvarligt destabilisera eller förstöra grundläggande politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer i Sverige.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höjt terrorhot i Sverige

Mer i ämnet