Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon hör du vittnesmål från de två ordningsvakter som misstänks för vållande till annans död i samband med ett ingripande mot en aggressiv man i tunnelbanan i Stockholm. Foto: Privat

Man dog efter ingripande i tunnelbanan – rättegång mot ordningsvakterna startar

Uppdaterad
Publicerad

En 47-årig man dog av kvävning när två ordningsvakter ingrep mot honom på en tunnelbanestation i Stockholm i somras. Under tisdagen startar rättegången mot ordningsvakterna, som står åtalade för grovt vållande till annans död.

De två åtalade, en 31-årig man och en 24-årig kvinna, misstänkts ha orsakat mannens död genom att ta strypgrepp på honom, samtidigt som de satt eller låg på honom. De misstänkta har i förhör nekat till brott.

Under förmiddagen har de två misstänkta förhörts.

Åklagaren: Vakterna borde vetat bättre

Åklagare Lucas Eriksson yrkar på ett års fängelse. Han menar att vakterna har agerat tillsammans och att de genom sin utbildning borde veta att de inte skulle ta ett strypgrepp och hålla kvar mannen. Åklagaren säger också att de inte kontrollerat tillräckligt att han andas.

Åklagaren menar också att inledningsvis fanns det förståelse för att de agerade i nödvärn när 47-åringen inte svarade på de batongslag som ordningsvakterna använde, men att det upphörde så fort de fick ner honom på marken.

Försvaret: Nödvärnssituation

Försvaret menar å sin sida att det visst var en fortsatt nödvärnssituation och att ordningsvakterna kontrollerat att 47-åringen andades och att det fanns en risk att han skulle vakna och fortsätta uppträda stökigt.

Så fort de konstaterade att han inte andades så sprang de iväg för att hämta hjärtstartare och påbörja HLR, säger försvarsadvokaterna i slutpläderingen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
24-åringens advokat Peter Nilsson och 31-åringens advokat Henrik Hoffman kommenterar åtalet. Foto: Sandra Johnsson/SVT

Hör SVT:s reporter Sandra Johnsson som är på plats på rättegången i videon nedanför.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Sandra Johnsson om rättegången mot ordningsvakterna. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.