Manifestation mot tiggeriförbud på Lidingö: ”Ö som värnar Raoul Wallenbergs anda”

Uppdaterad
Publicerad

Vid 12-tiden hölls det en manifestation mot tiggeriförbud på Lidingö. En omröstning om ett eventuellt tiggeriförbud ska ske på måndagen och Lidingö kommun kan bli det första kommunen i Stockholms län som inför ett lokalt tiggeriförbud.

Runt 50 personer samlades på lördagen i Lidingö centrum för att manifestera mot förslaget om tiggeriförbud på Lidingö. Frågan ska upp i kommunfullmäktige på måndag och Martin Norrby, ordförande för Liberala ungdomsförbundet (LUF), är en av arrangörerna för manifestationen. Han är emot det tiggeriförbud som kan komma att införas i hans hemkommun.

– Vi tycker att det här är ett dåligt sätt att missbruka kommunens makt på, säger Martin Norrby.

”Frågan är en vattendelare”

I regnet samlades runt 50 personer för manifestationen. De mötte inga kritiska reaktioner i dag, men däremot inför manifestationen.

– Frågan är en vattendelare. När vi delade ut flygblad så kunde folk bli upprörda och vi hamnade i diskussioner, säger han.

Med manifestationen hoppas arrangörerna på att övertyga medlemmar i kommunfullmäktige att inte rösta för ett tiggeriförbud.

– Vi anser att man inte ska kunna lagstifta mot att be om hjälp. Det borde inte vara olagligt, säger Martin Norrby.

Uppmanade att kontakta kommunfullmäktige

Arrangören Martin Norrby är kritiskt till förslaget och uppmanade deltagarna att kontakta medlemmar i kommunfullmäktige.

– Om förslaget går igenom så skäms man lite. Man vill bo på en ö som värnar om Raoul Wallenbergs anda. Det blir svårt att motivera att man verkar i hans anda samtidigt, samtidigt som man vänder sig mot en utsatt grupp, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Stockholm
Mer Nyheter