Hör Joakim Hedelin (MED) om varför han bytt parti. Foto: SVT

Medborgerlig samling tar sig in i KF när politisk vilde byter parti

Uppdaterad
Publicerad

Efter en intern strid inom Sverigedemokraterna 2019, som ledde till att han uteslöts ur partiet, har Joakim Hedelin suttit kvar i kommunfullmäktige som politisk vilde. Nu meddelar han en ny partitillhörighet i Medborgerlig samling. Men politiken han vill driva är densamma.

När Joakim Hedelin valdes in som ledamot i kommunfullmäktige 2018 fick Medborgerlig samling 0,44% av rösterna. Nu får de alltså trots det ett mandat efter att den uteslutne SD-medlemmen byter parti.

Medborgerlig samling benämner sig själva som liberalkonservativa och kan beskrivas som ett parti på högerkanten. De fick efter valet 2018 mandat i kommunerna Laholm, Höör och Torsås. Den mest namnkunniga partimedlemmen är debattören Alexander Bard. Även Katerina Janouch har stått som oberoende kandidat på partiets valsedel till riksdagen 2018 men har aldrig varit medlem i partiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.