Regionrådet Tobias Nässén (M) träffade specialistläkare Pär Gyllfors på S:t Göran för att prata om det planerade tillskottet till allergivården. Foto: Ellen Nilsson, region Stockholm

Mer pengar till allergivården i Stockholms län

Publicerad

Den hårt belastade allergivården i Stockholms län föreslås nu få mer pengar för att korta köerna och öka tillgängligheten. Pär Gyllfors, specialistläkare på Praktikertjänsts Astma- och allergimottagningen vid S:t Görans sjukhus säger att det här innebär att de inte behöver lägga ner mottagningen.

Allergivården i Stockholm har länge gått på knäna. Det finns för få specialistläkare i allergi, allergologer, och det tar mycket lång tid att få en tid för patienterna, därför kommer Region Stockholm (fd landstinget) skjuta till mer pengar till allergivården. På tisdagen fattas beslut i avtalsutskottet om att förstärka vårdvalet för allergi med 1,5 miljon kronor.

– Det innebär att vi ger de som verkar inom allergivården bättre villkor, och på sikt kommer det också underlätta för dem att träffa och ge vård åt så många patienter som möjligt. Vi är inte nöjda med kösituationen som är, säger Tobias Nässén (M), vård- och valfrihetsregionråd.

Mottagningen räddad

I november var väntetiden att få en tid på Praktikertjänsts astma- och allergi­mottagninge vid S:t Görans ­sjukhus sju månader trots att vårdgarantin säger att man ska få tid hos en specialistläkare inom en månad. Brist på personal och dålig ekonomi tvingade Cityakutens mottagning att stänga i mars. Pär Gyllfors som jobbar på mottagningen, som tidigare larmat om krisen inom allergivården, säger att de nya pengarna räddar deras mottagning.

– Nu kan vi i varje fall driva mottagningen några år till, vi var ju beredda att lägga ner mottagningen tills helt nyligen, och det behöver vi inte göra och det är ju väldigt, väldigt bra, säger Pär Gyllfors, specialist på allergologi.

Pär Gyllfors är nöjd att allergivården förstärks.

– Det är så klart glädjande att man höjer ersättningen till ett vårdval som varit underfinansierat i många år, det här ger oss respit och andrum i några år.

Extra pengar till läkare

Redan i höstas höjdes ersättningen för vårdval allergologi med cirka en miljon, och nu tillförs alltså ytterligare 1,5 miljon kronor men ett stort problem är bristen på specialistläkare. I hela länet finns bara cirka 20 stycken och hälften är över 60. Därför har Region Stockholm också sedan tidigare beslutat att kraftigt höja ersättningen för att utbilda fyra läkare under specialistutbildning inom allergologi.

 - Det finns en brist, det är många patienter som väntar på sin vård. Därför försöker vi med de medel vi kan att gynna en tillväxt av fler specialister inom det här området, säger Tobias Nässén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer